16.02.2018 - 02:00
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) va estrenar ahir l’adaptació de Frankenstein, dos-cents anys després d’haver-se publicat per primera vegada la novel·la de Mary Shelley, el 1818. L’obra, produïda per la Factoria Escènica Internacional (FEI) i el TNC, ha estat habilitada al teatre pel dramaturg Guillem Morales i la direcció escènica ha anat a càrrec de Carme Portaceli.
Àngel Llàcer i Joel Joan es posen a la pell de Victor Frankenstein i la Criatura en una obra amb alguns canvis respecte al text original. L’adaptació de Morales deixa enrere la idea de desafiament a la divinitat per abraçar la natura i el paper de l’ésser humà en la creació, tot fent èmfasi en el ventre de la dona com a escenari de la vida. En aquest sentit, les discussions científiques sobre la vida artificial es desplacen a l’àmbit emocional i ètic.
La dualitat es presenta en el contrast entre els dos personatges principals. El creador es torna sinistre a mesura que avança el temps: crea un ésser viu a partir de cadàvers per després abandonar-lo i no acceptar la seva responsabilitat en l’experiment. La Criatura, en canvi, ve de la foscor de la mort i el menyspreu dels vius i així i tot desenvolupa un sentit ètic i té la capacitat d’aprendre i d’estimar. Ell fa un viatge a la llum.
Frankenstein es podrà veure a la sala Gran del TNC fins al 25 de març, de dijous a dissabte a les vuit del vespre, i el diumenge a les sis de la tarda. A més, hi haurà dues funcions amb audiodescripció i subtitulació els dies 3 i 4 de març i també s’habilitaran sessions per a centres educatius els dimecres a les onze del matí. A partir del 7 d’abril, l’obra començarà a Premià de Mar una ronda que passarà per municipis com Reus, Girona, Manacor o Vic i acabarà a Tarragona el 24 de maig.