31.01.2023 - 21:40
La dirigent del Partit Popular a les Illes i candidata a la presidència, Marga Prohens, va posar ahir un mirall davant Francina Armengol. Prohens li va obrir la mà. Li va venir a dir que no fes cas dels socis de Més per Mallorca, que ella i el seu partit li donarien suport si presentava una modificació legislativa, la que fos i com fos, per a blindar el català com a mèrit i no com a requisit per als sanitaris de les Illes.
Poques hores abans era l’Obra Cultural Balear que posava el mirall davant la branca socialista del govern quan, en qüestions lingüístiques, comparava la gestió de la presidenta Armengol amb la de José Ramón Bauzá.
I encara ahir a horabaixa, l’executiva de Més per Mallorca va fer públic un comunicat en què acusava el PSOE de mantenir arguments que són propis de la dreta i de l’extrema dreta. És per això que van expressar sorpresa i estupefacció per la difusió d’arguments que pretenen fer creure que el català és un problema d’accés a la funció pública en alguns àmbits. “Volem deixar clar que aquestes afirmacions no es poden considerar mai font governamental, atès que en els pactes de 2015 i de 2019, i en l’esperit de la normativa que les majories progressistes hem aprovat mai s’ha considerat el català com un problema, si bé hem tingut en compte l’especificat de cada procés d’accés a la funció pública.”
A la nota, Més també negava que cap membre del govern pogués adduir que el català és una barrera per a aconseguir els millors professionals, perquè no hi ha cap prova que això sigui així. I, com l’OCB, recordava els anys del binomi Bauzá-Prohens, quan va haver-hi grans retallades de personal, i l’empitjorament tant de les condicions laborals com assistencials.
La setmana passada, Més per Mallorca ja va lamentar el comportament dels socialistes i va fer evident l’enuig perquè considerava incomplit un dels punts del pacte de governabilitat. El partit va ajornar la presa de cap decisió fins després de la reunió del plenari d’avui.
El conseller Miquel Company presidirà el plenari
Enmig d’aquest ambient enrarit entre els socis de govern, i entre els socialistes i diverses entitats de defensa de la llengua, s’espera que la sessió d’avui del plenari del Consell Social de la Llengua Catalana sigui moguda.
Ahir a horabaixa, tant la Presidència com la Conselleria de Fons Europeus, Universitats i Cultura, van confirmar que Francina Armengol no presidiria el plenari. L’explicació que donaven era que només l’havia presidit una vegada, la de la restitució després d’anys d’inactivitat, l’any 2015. Amb tot, durant tot el dia va haver-hi converses entre el gabinet de la presidenta i el del conseller, també del partit socialista, per acabar de tancar i de decidir què passaria avui a la sala d’actes de Son Lledó, a la Universitat de les Illes Balears, on es farà el ple.
Si no hi ha cap canvi de darrera hora serà el conseller Miquel Company, titular de Cultura, l’encarregat de presidir la reunió. Els vice-presidents seran Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística, i Miquel Àngel Sureda, secretari de Política Lingüística. Tots dos, càrrecs a proposta de Més per Mallorca.
Que Francina Armengol presidís el plenari era una de les demandes de l’Obra Cultural Balear quan va demanar la convocatòria urgent de la sessió d’avui. Una altra era que la qüestió de l’exempció lingüística als metges i les infermeres que volen consolidar el lloc de feina a la sanitat pública de les Illes fos l’únic punt a l’ordre del dia. Finalment, s’han mantingut tots dotze, i aquesta és el que fa onze, just abans del torn obert de paraules.
Entre aquests altres punts hi ha la informació relativa a les activitats de l’any Fuster, la presentació de la campanya “Mou la llengua” i la presentació del projecte AINA. Amb tot, fonts del govern han expressat a VilaWeb la possibilitat d’escurçar-los per poder dedicar més temps al punt més destacat.
L’Obra Cultural Balear espera una rectificació del govern
El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan consultiu en matèria de llengua. Per tant, de la reunió d’avui no en pot eixir ni cap acord ni l’anunci de cap canvi de posició. Tanmateix, sí que servirà perquè les entitats relacionades amb la defensa de la llengua, l’ensenyament o la universitat puguin expressar el seu parer.
El president de l’OCB, Joan Miralles, que és un altre dels vice-presidents del Consell Social, ha reiterat a VilaWeb que aquesta ocasió era prou important perquè la presidenta Armengol hi fos present. Miralles també diu que encara s’és a temps de rectificar les bases de la convocatòria, per bé que lamenta que el PSOE no ho va voler fer quan era molt més fàcil. “Ens agradaria que el govern rectificàs. El contenciós administratiu que hem anunciat és el darrer recurs, i nosaltres tenim la via del diàleg sempre oberta”, diu. Afegeix que l’entitat ha fet feina d’ençà del primer moment per a no haver d’arribar a aquesta situació. “El mes de desembre ja vam fer un comunicat en què explicaven que la convocatòria del govern anava contra la normativa. El 3 de gener vam enviar un recurs de reposició perquè el govern modificàs les bases. Encara era fàcil, i, a continuació, vam forçar una reunió amb representants del govern per continuar advertint-los de la situació.” Miralles lamenta que no els fessin cas i que ara l’administració els digui que ja no són a temps d’introduir-hi canvis.
El president de l’OCB diu que espera a veure quina és la resposta del govern al recurs de reposició. Quant al procediment contenciós administratiu que han anunciat, esperen un canvi de posició del govern. “L’objectiu de l’obra és que les coses canviïn i que el govern rectifiqui, no dur-lo al contenciós administratiu”, afirma.
L’examen del parlament
Avui matí Francina Armengol sí que assistirà al ple del parlament. Serà el primer després de les vacances de Nadal. S’hi han d’aprovar lleis tan importants, i tan pactades amb els socis, com la de Menorca Reserva de Biosfera. Així mateix, se sotmetrà a les preguntes de control, en què la qüestió del requisit lingüístic per als sanitaris hi serà ben present. La pregunta la farà el portaveu del PI, que, en presentar-la, també ha jugat a fer el paral·lelisme entre les polítiques lingüístiques dels socialistes i el PP i Vox.
La proximitat de les eleccions del mes de maig i la necessitat de marcar diferències i d’exagerar discursos és al rerefons de la discussió. Amb tot, com recorden les entitats en defensa de la llengua, damunt la taula hi ha la legislació vigent i el dret dels ciutadans a ser atesos en la llengua oficial que triïn quan els visiti el metge.
Un òrgan consultiu
El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan consultiu i d’assessorament del govern en matèria lingüística. La presidència i la capacitat de convocar els plens recau en el titular de la presidència del govern. I en fan part una quarantena de persones. Hi ha un representant de cada grup del Parlament de les Illes Balears. Membres dels sindicats, de la patronal, de les entitats locals de les Illes o d’entitats de defensa de la llengua, representants de la cultura, de l’associacionisme, i persones d’especial rellevància intel·lectual o que han destacat per l’estudi del català.
S’organitza en comissions de treball i ha de fer un plenari cada any pel cap baix. El darrer fou el mes de gener de l’any passat.