Francesc Serés i el debutant de vint-i-dos anys Ivan Vera guanyen els premis Llibreter 2021

  • La llibretera Gemma Garcia de la Vitel·la i el periodista Toni Puntí, reconeguts amb el memorial Pere Rodeja

VilaWeb
Sebastià Bennasar
06.07.2021 - 15:53
Actualització: 06.07.2021 - 22:35

Si sou dels qui encara compteu el temps per cursos escolars, és difícil que trobeu ningú amb més èxit que Francesc Serés durant la temporada 2020-2021. Any pandèmic, però que ell recordarà per quatre fites importants: haver guanyat el premi Proa de Novel·la per La casa de foc; haver-se mantingut durant mesos com un dels més venuts en català; haver estat nomenat nou dirigent màxim de l’Institut Ramon Llull, fa tot just uns quants dies; i la cirereta del pastís: haver guanyat el premi Llibreter de novel·la en català. Déu n’hi do.

Qui tampoc no oblidarà el curs és el debutant Ivan Vera, de només vint-i-dos anys, que ha guanyat el premi a la millor novel·la de literatura infantil i juvenil per Àunia, la història d’una noia ibera que ell va començar a escriure com a treball de recerca a l’institut i que ara ha publicat Akiara. Sis anys d’esforços, reescriptures i perseverança que li han valgut un dels premis més prestigiosos de casa nostra.

Els premis Llibreter són la darrera gran cita literària de l’any –amb permís de la presentació de la Setmana del Llibre en Català– i quan es lliuren comença l’estiu, mentre tots els editors preparen la reentrada terrible i temuda, amb una allau de novetats que competiran per fer-se un lloc a la festa de l’any vinent.

Ha estat un any terrible per a les llibreries: limitació de cabuda, tancaments totals i l’experiència mig fallida del Sant Jordi d’estiu de l’any passat –ja veurem com funcionarà la festa de les llibreries d’enguany, que s’ha de fer el dia 15. El gremi necessitava poder fer aquesta festa, retrobar-se, agafar forces i demostrar que la cultura és un dels ports més segurs contra els embats de la pandèmia, que ara entra de ple a la cinquena onada.

Per això, la presidenta del gremi, Maria Carme Ferrer, estava eufòrica de poder fer la celebració del vint-i-dosè aniversari del premi i no li s’ha estat de donar les gràcies al govern per les ajudes rebudes durant l’any i als periodistes culturals per la tasca durant tota la pandèmia: recollir totes les seves iniciatives i fer-les arribar al públic.

Francesc Serés, sobre la seva novel·la, ha explicat: “És un llibre complex que parteix d’una vivència en un lloc durant un temps determinat i el que romandrà és el record transformat de la novel·la.” L’autor ha fet broma amb el caràcter premonitori del llibre perquè hi apareixen les filtracions dels túnels que connecten la Garrotxa per carretera i ha comentat: “Per a baixar cap aquí, he hagut de venir una bona estona a quaranta perquè d’ençà que el llibre s’ha publicat hi ha més filtracions que mai als túnels de Bracons.” Ho ha explicat com a anècdota per demostrar que tots els fets es relacionen i tenen càrrega simbòlica. Serés no ha volgut avançar cap projecte de futur perquè diu que és d’aquells que no prometen mai res: “Fem les coses, guardem la sorpresa i deixem que passin. Si les anunciem, malament. Val més que es trobin una vegada ja han passat.”

L’editor de Proa, Josep Lluch, ha dit que estan molt contents que s’hagi premiat una novel·la com aquesta: “És extraordinària, es llegirà durant dècades i ja ha transformat la mirada d’alguns lectors.”

El jove Ivan Vera estava exultant pel guardó. La novel·la explica la història de l’Àunia, una noia ibera de la tribu dels indigets que es rebel·la contra la vida que li imposen: vol ser caçadora, no mestressa de casa, i se’n va en cerca d’aventures. Ha de lluitar per la seva llibertat i la del seu poble. El jurat ha reconegut l’atreviment i el fet que una veu masculina sigui capaç de fer una gran novel·la feminista i ha donat un consell als joves que escriuen: “No et guardis les obres per a tu, deixa-les llegir a tothom que puguis, no les deixis al calaix perquè perds oportunitats.”

Els premis Llibreter també han reconegut La nena del far, d’Annet Schaap, amb traducció de Maria Rosich i editada per Pagès Editors, amb el guardó de literatura infantil i juvenil de literatura estrangera; Els estels, de Jacques Goldstyn, editat per Editorial Joventut com a millor àlbum il·lustrat; i El país dels altres, de Leïla Slimani, traduït al català per Valèria Gaillard i editat per Angle, amb el premi Llibreter de literatura estrangera. Han guanyat el memorial Pere Rodeja Gemma Garcia, de la llibreria Vitel·la de l’Escala i de Palafrugell, i el periodista Toni Puntí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor