Francesc Homs, al Suprem: comença el segon judici al 9-N

  • L'ex-conseller de Presidència anirà acompanyat de membres del govern, del PDECat, ERC, En Comú Podem i entitats sobiranistes

VilaWeb

Redacció

27.02.2017 - 02:00

La sala segona del Tribunal Suprem espanyola fa avui, demà i demà passat el judici a l’ex-conseller de la Presidència i portaveu del PDECat al congrés espanyol, Francesc Homs, acusat de prevaricació i desobediència pel 9-N. Homs declararà davant un tribunal format per set membres de l’anomenada majoria conservadora i presidit per Manuel Marchena, redactor de la sentència que el 2008 va inhabilitar l’ex-president del parlament basc Juan María Atutxa. Arribarà al Suprem acompanyat d’un seguici de suport integrat per representants del govern de la Generalitat i del PDECat, ERC i En Comú Podem, a més de les entitats sobiranistes.

Petició de condemna
La fiscalia del Suprem demana una inhabilitació de nou anys a Francesc Homs, per delictes de prevaricació i desobediència. En cas que les sentències pels delictes de prevaricació administrativa i desobediència d’un càrrec públic s’emetin separadament, el fiscal general demana set anys i sis mesos pel primer, i un any i un mes pel segon, amb una multa de dos-cents euros diaris durant cinc mesos.

La fiscalia ho justificava així: ‘No va adoptar la suspensió de cap de les actuacions ni actes que es feien per a l’execució de la consulta que depenien directament del Departament de Presidència del qual era titular, malgrat que era plenament conscient que amb la seva actuació violava l’obligat acatament de les decisions del Tribunal Constitucional.’

Felip Puig, testimoni de l’acusació
Avui al matí les parts –fiscalia i defensa– interrogaran l’acusat a partir de les deu. A la tarda, a les quatre, començaran a desfilar per la sala de vistes els primers testimonis: Bernat Rigau, Jose M. Descó, Josefa Martin, Jordi Escalé, Felip Puig, Daniel Ramón Martínez i Joan Còdol. Són els testimonis sol·licitats per la fiscalia. Rigau, de l’empresa T-Systems, que va subministrar els programes informàtics del 9-N, i Escalé, director del Centre de Telecomunicacions de Catalunya (CTTI) en aquell moment, ja van testificar al TSJC. La novetat és l’ex-conseller Felip Puig, que va ser el responsable de la resposta a l’empresa de serveis informàtics que va demanar si havia de continuar treballant després de la suspensió ordenada pel TC.

Mas declara a petició de la defensa
Demà el judici es reprendrà amb els interrogatoris a Isabel Vidal, Fàtima Soro, Pere Camprubí, Carles Fabró, Mònica Osacar, Ignasi Genovés, Marta Coll, Federico Undina i Jordi Vilajoana, citats també per la fiscalia. A la tarda compareixeran, a petició de la defensa, els noms més destacats: Artur Mas, ex-president de la Generalitat; Carles Viver i Pi-Sunyer, ex-president del Consell per a la Transició Nacional; Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis; Josep Martí i Blanch, ex-secretari de Comunicació del govern; i Albert Lamarca, president de la Comissió Jurídica Assessora. Amb aquests testimonis, la defensa d’Homs vol repetir el relat que ja es va fer en el judici al TSJC: el procés participatiu va restar a les mans dels voluntaris perquè el govern ja havia fet tota la seva feina quan el TC va ordenar la suspensió del 9-N. També es defensarà que la providència del TC no donava instruccions concretes al govern i que el tribunal no va respondre la petició d’aclariment feta pels advocats de la Generalitat.

Dimecres serà el torn dels dos agents de la Guàrdia Civil que van redactar l’informe pericial informàtic. Ja van comparèixer al judici del TSJC i van aportar més confusió que no claredat. Un cop hagin testificat aquests dos agents, serà el moment dels al·legats finals de la fiscalia, la defensa i l’acusat. El judici restarà vist per a sentència dimecres a la tarda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor