12.06.2017 - 12:46
|
Actualització: 12.06.2017 - 13:27
L’abstenció rècord i el desastre socialista, al costat de l’enfonsament conservador, les claus de la jornada
PARÍS, 12 (EUROPA PRESS)
El president francès, Emmanuel Macron, està un pas més a prop de fer-se amb una majoria absoluta a l’Assemblea Nacional per portar a la pràctica el seu projecte per a França després de la clara victòria del seu partit, La República en Marxa (LREM), i els seus aliats en la primera volta de les legislatives d’aquest diumenge, en les quals l’abstenció ha estat del 51,29 per cent.
Dels 577 escons en disputa, només quatre han quedat adjudicats en primera volta després d’obtenir els candidats més del 50 per cent dels vots, mentre que la resta es dirimirà en la segona volta del proper 18 de juny.
La força més votada ha estat la del partit de Macron i els seus aliats, amb el 32,32 per cent, seguits pels Republicans i els seus aliats (amb el 21,56 per cent); l’ultradretà Front Nacional (13,2 per cent), La França Insubmisa (11,02 per cent) i el Partit Socialista (7,44 per cent). Més lluny quedarien Europa Ecologia-Els Verds (4,3 per cent), el Partit Comunista (2,72 per cent) i altres formacions.
A tenor del resultat obtingut aquesta primera volta, LREM i Moviment Democràtic (Mòdem), partit que també dona suport a Macron, podrien donar al president una majoria absoluta d’entre 400 i 440 escons, segons les projeccions, seguit molt des de lluny pels Republicans i els seus aliats, amb entre 95 i 132 escons; el Partit Socialista, amb entre 15 i 25; França Insubmisa, amb entre 13 i 23; i el Front Nacional, amb entre 2 i 5 representants.
En total, segons les dades publicades pel Ministeri de l’Interior, hi haurà 572 enfrontaments, en la majoria dels quals hi haurà un candidat de LREM o de MoDem enfront d’un rival d’una altra formació, principalment Els Republicans (199 xocs). Així mateix, aquestes eleccions oferiran un únic ‘triangular’ en el qual es mesuraran un candidat de LREM, un dels Republicans i un del Front Nacional.
Dels 468 candidats que va presentar el partit del nou president, 400 han quedat primers en les seves circumscripcions, mentre que 58 han quedat segons i solament deu han quedat eliminats. Quant als candidats del MoDem, de les 109 circumscripcions en les quals han competit han quedat primers en 52 i segons en 11.
MISSATGE DELS FRANCESOS
En la seva primera valoració del resultat, el primer ministre Edouard Philippe, ha destacat que “malgrat l’abstenció, el missatge dels francesos manca d’ambigüitat i per tercera vegada consecutiva han estat milions els que han confirmat la seva inclinació al projecte de renovació i reconquesta del president”.
Quant a la històrica abstenció, Philippe ha considerat que és “conseqüència de la desmobilització d’algunes formacions polítiques que no han aconseguit visiblement trobar un segon respir després de perdre les presidencials” i també d’una part de l’electorat “pel qual l’elecció presidencial ha tancat el debat”. Així les coses, ha apel·lat a votar en la segona volta.
Mentrestant, des de l’oposició, es veu amb preocupació la majoria absoluta de la qual gaudirà Macron, avançada ja pels sondejos previs a la primera volta, i adverteix del risc que el president no tingui una oposició que pugui plantar-li cara.
El bloc de centredreta, que després de les presidencials aspirava a forçar una cohabitació, ha registrat un resultat “pitjor” de l’esperat, segons ha reconegut un diputat. El cap de campanya dels Republicans, François Baroin, ha confiat que encara és possible un “sobresalt” en segona volta i ha qualificat de “preocupant” l’elevada abstenció.
Baroin ha posat l’accent en la necessitat de “poders equilibrats i no concentrats” a França. “El debat és indispensable”, ha insistit, subratllant que “els francesos aspiren a la claredat”.
DESASTRE SOCIALISTA
La jornada ha estat especialment dura per al Partit Socialista, que ha vist com el seu secretari general, Jean-Christophe Cambadélis, i el seu candidat presidencial, Benoît Hamon, quedaven fora de la segona volta, igual que altres antics ministres de la formació. Els socialistes comptaven amb 285 escons en l’Assemblea sortint.
Cambadélis també ha ressaltat la històrica abstenció, “no vista des del 1958” i ha reconegut “la reculada sense precedents de l’esquerra i principalment del Partit Socialista”. “No és ni sa ni desitjable que un president que va obtenir el 24 per cent dels vots en primera volta i va guanyar la segona pel simple rebuig al Front Nacional, es beneficiï del monopoli de la representació democràtica”, ha advertit.
Qui ha aconseguit salvar-se del mal resultat dels seus antics companys de files ha estat l’exprimer ministre Manuel Valls, qui ha quedat primer en la circumscripció d’Essone per la qual opta a un escó, amb el 25,5 per cent dels vots. Valls va intentar entrar en la llista de LREM, però el partit el va deixar fora, encara que no va presentar rival contra ell en la seva circumscripció, permetent-li concórrer com a “majoria presidencial”.
LE PEN, A SEGONA VOLTA
Per al Front Nacional tampoc ha estat una bona jornada. L’aspiració dels de Marine Le Pen era aconseguir formar grup parlamentari, per a això es necessiten quinze diputats, però els resultats d’aquesta primera volta no conviden a l’optimisme i a més cal esperar que els seus candidats per a la segona topin amb un front comú de la resta de partits.
Encara que la líder del partit passarà a segona volta després d’obtenir més del 46 per cent dels vots en la seva circumscripció, entre els que han quedat fora figura Nicolas Bay, el seu secretari general. “Incontestablement és una decepció”, ha admès Bay respecte al resultat del partit.
A la formació ultradretana també li preocupa el domini absolut dels aliats de Macron en l’Assemblea. “No podem deixar que hi hagi 400 diputats d’En Marxa. Cal mobilitzar-se massivament per a la segona volta”, ha defensat el vicepresident del partit, Florian Philippot. Per la seva banda, el senador del Front Nacional David Rachline ha apel·lat a instaurar un sistema proporcional.
MÉLENCHON CONTRA ELS “PLENS PODERS” PER A MACRON
Al líder de França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que ha aconseguit deixar fora el diputat socialista de Marsella per l’escó del qual concorria de cara a la segona volta, també li preocupa l’aclaparadora majoria de què disposarà Macron.
Els resultats d’aquesta primera volta, ha valorat, “mostren una situació política totalment inestable i enganyosa”. “No hi ha una majoria per destruir el Codi de Treball, acaronar els rics i altres coses incloses al programa del president”, ha lamentat.
“Ens correspon a nosaltres convèncer el país que fa falta una altra cosa”, ha afegit, i ha apel·lat als francesos al fet que valorin la seva “responsabilitat” de cara a la segona volta. “No doneu plens poders al partit del president. Estigueu vigilants i atents. Allà on tingueu la possibilitat de fer-ho, voteu França Insubmisa”, ha defensat.