França.- Els Republicans comencen el seu segon assalt amb Fillon com a clar favorit

  • El suport de Sarkozy a Fillon podria ser clau per reafirmar la seva victòria davant de Juppé

VilaWeb

Redacció

27.11.2016 - 10:45
Actualització: 07.04.2017 - 21:18

El suport de Sarkozy a Fillon podria ser clau per reafirmar la seva victòria davant de Juppé

PARÍS, 27 (EUROPA PRESS)

François Fillon i Alain Juppé, antics primers ministres de França, s’enfronten en la segona i definitiva volta de les primàries del centre-dreta que acaben de començar aquest diumenge, en les que Els Republicans elegiran al seu candidat a les presidencials de 2017. Fillon ha passat de ser la sorpresa al favorit indiscutible.

El centre-dreta francès, en general, i Els Republicans, en particular, van viure el 20 de novembre una primera volta que va deparar més d’una sorpresa. Un 44,1% dels 4,2 milions de votants que van participar en aquesta primera volta van recolzar Fillon, vencedor contra pronòstic.

Les enquestes, de fet, sí detectaven una tendència a l’alça per a l’ex primer ministre, però en el millor dels escenaris li auguraven una lluita acarnissada pel segon lloc. Finalment, aquesta segona posició va recaure en Juppé, que va aconseguir el 28,6% dels suports, menys dels esperats.

El gran derrotat ha estat l’expresident Nicolas Sarkozy, que va arribar a imaginar aquestes primàries com un passeig cap a l’Elisi. Sense els nivells de popularitat dels quals va gaudir a l’anunciar la seva volta a la primera línia política en 2014 i esquitxat per escàndols polítics i judicials, es va haver de conformar amb el 20,7% dels sufragis.

Sarkozy ha quedat relegat a mer espectador, però la seva veu –i vot– podria ser clau per a la segona volta. L’expresident ha anunciat la mateixa nit electoral que abonaria a Fillon, descrit per tots els analistes com un ‘sarkozysta’ i al qual considera més “pròxim ideològicament”.

No debades, Fillon té un perfil semblant al de l’antic cap d’Estat i té entre els seus principals suports als electors més a la dreta de l’espectre polític. Juppé, en canvi, té seguidors al centre i fins i tot en l’esquerra, gràcies a una imatge de moderació que no acaba de convèncer entre els seus companys de files, temorosos del ‘sorpasso’ del Front Nacional.

PRIMÀRIES OBERTES

La votació d’aquest diumenge, que ha començat a les 08.00 d’aquest matí, està oberta, un altre cop, a tot aquell que desitgi participar. L’únic requisit és figurar en els censos electorals, pagar dos euros i signar una simbòlica declaració: “Comparteixo els valors republicans de la dreta i del centre i em comprometo amb l’alternança per aconseguir la recuperació de França”.

Els anàlisis realitzats els últims dies pels mitjans francesos constaten una especial mobilització de l’electorat de dretes i fins i tot parlen d’una participació més de l’esperada de potencials votants del Front Nacional a les primàries teòricament reservades als Republicans.

Una enquesta d’IFOP-Fiducial divulgada aquesta setmana per diversos mitjans francesos, entre els quals hi ha la cadena iTele i la revista ‘Paris Match’, situa a Fillon com el preferit de l’electorat més conservador, ja que per ell estarien disposats a votar el 75% dels simpatitzants dels Republicans i el 84% dels seguidors del Front Nacional.

Juppé, en canvi, aconseguiria el 83% dels vots entre els francesos d’esquerres i el 66% entre els que es defineixen de centre, segons el sondeig, que concedeix a Fillon una intenció de vot general del 65%, 30 punts per sobre del seu rival directe.

L’expectació, en qualsevol cas, és màxima, com ho demostra el fet que el ‘cara a cara’ que els dos candidats van mantenir dijous a la televisió ha estat seguit per gairebé 8,5 milions de teleespectadors, un 33,8% de l’audiència.

DOS PROGRAMES

En termes programàtics, Fillon i Juppé acudeixen a aquesta històrica cita amb un marcat missatge econòmic. Els Republicans han criticat especialment el llegat d’aquest quinquenni socialista i, conscients que parteixen amb opcions en 2017, han afinat algunes propostes clau amb xifres concretes.

Fillon i Juppé coincideixen en la necessitat d’elevar a 65 anys l’edat de jubilació, eliminar l’impost sobre el patrimoni i aparcar la jornada laboral de 35 hores. També volen reduir la mida del funcionariat, tot i que Juppé planteja suprimir entre 200.000 i 300.000 llocs i Fillon parla de fins a mig milió.

En temes de seguretat, el vencedor de la primera volta vol retirar la nacionalitat als francesos que s’hagin unit a la lluita armada a Síria o l’Iraq i dotar d’armes a la Policia Municipal. Juppé, per part seva, vol crear una policia penitenciària i reclutar a 10.000 nous membres de les forces de seguretat, segons una comparativa de la cadena BFMTV.

Tots dos defensen un sistema de quotes per contenir la immigració, però en qüestions de societat el programa de Fillon és més conservador. Així, mentre Juppé planteja per exemple respectar la llei de matrimoni homosexual, Fillon vol tornar a redactar-la i retirar la possibilitat d’adopció.

Els dos candidats sumen a la seva llista de discrepàncies qüestions de política exterior i temes d’actualitat com la guerra siriana. Fillon és partidari d’un acostament a Rússia i d’una aliança amb el règim de Bashar al-Assad per combatre al grup terrorista Estat Islàmic, el que l’hauria valgut bones paraules per part del mandatari rus, Vladímir Putin.

Per la seva banda, Juppé s’ha mostrat especialment crític amb l’aliança Moscou-Damasc i ha repres de pla una intervenció militar en territori sirià.

L’ENDEMÀ

Les primàries del centre-dreta marquen un punt d’inflexió clau en la carrera cap a les eleccions presidencials d’abril i maig de 2017, en les que l’ultradretana Marine Le Pen ja té posades totes les seves energies. Els socialistes, en canvi, desconeixen fins i tot si l’actual president, François Hollande, es presentarà a la reelecció.

Una victòria de Fillon suposaria la reafirmació dels Republicans com a partit conservador tradicional i serviria com a dic de contenció amb vista a la possible fuga de vots al Front Nacional de Le Pen, considerat el rival a batre en la imminent cita amb les urnes.

Si venç Juppé, en canvi, Els Republicans estarien apostant per una moderació que, en termes electorals, els permetria pescar algun vot addicional a la zona centre de l’espectre ideològic, el que en última instància podria acabar apuntalant la previsible debacle del Partit Socialista.

La pilota en els pròxims mesos estarà precisament en la teulada de l’actual partit governant, que farà les seves primàries els dies 22 i 29 de gener. Hollande haurà de resoldre abans la incògnita sobre el seu futur polític i quedarà per veure també si algun pes pesant se suma a noms com els dels exministres Arnaud Montebourg o Emmanuel Macron.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor