19.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 20.02.2021 - 10:34
Acaba d’arribar a les llibreries Ring Shout (càntic ritual), de P. Djèlí Clark. És una novel·la fantàstica pulp, antiracista i feminista. L’autor és historiador especialitzat en esclavitud, processos d’emancipació, tradicions i folklore dels esclaus de l’Amèrica atlàntica, i ha estat guardonat amb els premis literaris Nebula, Locus i Alex. Ring Shout és una història de violència, on també hi cap l’humor, que presenta un gir lovecraftià al regnat de terror del Ku Klux Klan de començament del segle XX. Alhora, funciona com una sàtira de l’auge actual de grups ultradretans com els Proud Boys. La traducció al català és de Martí Sales i la il·lustració de la coberta és d’Albert Monteys.
Llegiu el primer capítol de Ring Shout (càntic ritual), de P. Djèlí Clark (Editorial Mai Més).
Judit Terradellas, editora de Mai Més, parla sobre P. Djèlí Clark, l’obra i la col·lecció Nüwa en la qual es publica, per als lectors de VilaWeb:
“Amb la col·lecció Nüwa ens vàrem proposar de prendre el pols a l’actualitat internacional de la literatura fantàstica. A casa nostra aquest mercat és copat per les traduccions castellanes i, segons el nostre parer, calia fer una aposta per lligar aquests títols ben aviat. Anteriorment hem apostat per novel·les com Així es perd la guerra del temps o El rastre del llamp, que quan guanyaven premis com l’Hugo, el Locus o el John W. Campbell, només havien estat publicades en l’anglès original i en català. Creiem que P. Djèlí Clark és un autor que donarà moltes alegries als lectors els anys a venir i Ring Shout tot just es va publicar en anglès la tardor passada, de manera que té tot el camí per recórrer.
El llibre de P. Djèlí Clark agrupa molts dels senyals d’identitat de la millor literatura fantàstica actual. Hibrida gèneres i referències amb mestratge. Ring Shout és un retrat acurat de l’Amèrica de les primeres dècades del segle XX, escrit per un historiador de l’esclavisme i l’emancipació, i alhora una frenètica fantasia fosca carregada d’acció, terror i humor. Hi trobareu mitologia i imaginari de la cultura africana, gullah i criolla dels esclaus, tres dones protagonistes, complexes i encisadores, i una desconstrucció de l’horror còsmic lovecraftià, entre més.
També cal destacar el compromís social i la vigència del relat. P. Djèlí Clark revisita la història del Ku Klux Klan per construir un poderós al·legat en contra de la utilització de l’odi i el racisme, per part d’aquells que volen subjugar la societat. Ens explica que aquesta pulsió ha estat sempre latent al llarg del temps i, vists els esdeveniments del Capitoli a Washington, el text sembla fins i tot premonitori.”