07.05.2021 - 21:50
Acaba d’arribar a les llibreries L’estrany miratge, tercera novel·la de l’escriptor de ciència-ficció Enric Herce (Barcelona, 1972), que publica l’editorial Males Herbes després de Simulacions de vida i Estació Boira. Hi ha qui el considera el creador del ciberpunk en la literatura catalana. Els editors de Males Herbes situen la nova novel·la en el punt d’intersecció entre l’univers ciberpunk d’obres com Blade Runner o Neuromàntic i les lluites pel poder de Joc de trons.
L’estrany miratge és una història d’intriga ambientada en un món on conviuen realitat i virtualitat. L’argument: una recompensa anònima ofereix una quantitat obscena de diners a canvi dels assassins de l’hereu de la megacorporació Holloway-Ikeda. La Duna i la Lorelei, autores del crim, podrien sospitar que qui ha posat preu als seus caps són els pares del difunt, si no fos perquè ells mateixos les van contractar per eliminar-lo.
Enric Herce utilitza tots els recursos de la novel·la negra i els vesteix amb la millor ciència-ficció per atrapar el lector. A L’estrany miratge es barregen els drames personals amb la lluita de classes i la marginació social amb les conspiracions polítiques, tot plegat per fer-nos qüestionar fins on estan disposades a arribar les elits per mantenir la seva hegemonia.
Llegiu un fragment de L’estrany miratge, d’Enric Herce.
L’editor de Males Herbes Ramon Mas ens parlar d’Herce i de L’estrany miratge:
«“Un autor com aquest, en un altre lloc, vendria milers i milers d’exemplars…”. Aquesta frase, dita per un escriptor i traductor reputat fa tot just un parell de dies referint-se a Estació Boira, l’anterior novel·la d’Enric Herce, és un dels comentaris que més vegades hem sentit sobre l’autor reusenc.
Ens entristeix que la ciència-ficció que no dissimula la seva pertinència al gènere
estigui tan marginada dins la literatura catalana. I no ho diem amb ànim de fer proselitisme, sinó pel fet que un constructor de novel·les tan sòlid com Enric Herce, capaç de crear atmosferes palpables i de relligar trames complexíssimes amb una facilitat admirable, sigui vist, des dels corrents majoritaris, com una lectura que interessarà a quatre freaks, a gent que llegeix “coses d’aquestes” al marge de la seva hipotètica qualitat literària. Per això volem trencar una llança a favor de la qualitat literària d’Herce, i dir que, més enllà de les fílies i fòbies de cadascú, un narrador d’aquesta altura mereix ser llegit i respectat.
L’estrany miratge continua engreixant l’univers hipertecnificat de les seves obres anteriors, un món dominat per grans corporacions, on el que és real i el que és virtual es confonen mentre avança una trama policíaca intensa i absorbent.
Enric Herce és un novel·lista de soca-rel, i a la literatura catalana no en tenim tants, per a anar-los arraconant per qüestions de gènere. Llegiu L’estrany miratge, llegiu Estació boira o Simulacions de vida, i descobrireu un escriptor que té un control absolut sobre el ritme de la trama, sobre els personatges i l’acció, i que és capaç d’entretenir-te alhora que et fa pensar.»
Ramon Mas