19.10.2024 - 21:40
La Natàlia té quinze anys i torna al poble, com cada any, per passar-hi l’estiu i veure l’Emma, la seva millor amiga de la infantesa, que té la sang malalta i ha patit des de petita la por i l’hostilitat dels veïns. Amb els anys, totes dues amigues han creat un món propi guiat per les dues passions principals de l’Emma: l’amor a la seva cosina Candela i l’odi cap als forasters que fa temps es van instal·lar a la masia de les Agulles. Al mateix autobús en què viatja la Natàlia cap al poble, hi puja en Martín, un jove universitari que aprofita les vacances per donar un cop de mà a la Candela rere la barra del bar familiar: allò que ell concep com una aventura per escapar del tedi i l’angoixa vital el porta a endinsar-se en un ambient teixit de relacions estranyes de què no comprèn res. Aquesta és la sinopsi de la nova novel·la de Maria Guasch, Les petites vampires, que publica l’Altra Editorial, després de la celebrada Els fills de la Llacuna Park. Aquesta setmana ha arribat a les llibreries.
Maria Guasch (Begues, 1983) és llicenciada en comunicació audiovisual i graduada en estudis literaris. Actualment, fa de professora de llengua i literatura a batxillerat. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, La neu fosa, a què va seguir Olor de clor sota la roba, amb què va ser triada Nou Talent FNAC 2014. La seva darrera novel·la, Els fills de Llacuna Park (l’Altra, 2017), va guanyar el premi de la Crítica, el premi Punt de Llibre 2017 de Núvol i va ser finalista del premi Òmnium a la millor novel·la de l’any.
Llegiu un fragment de Les petites vampires, de Maria Guasch (l’Altra).
L’editora de l’Altra Editorial, Eugènia Broggi, explica als lectors:
“La Maria Guasch no és només una autora molt estimada a l’Altra, i amb un talent gegantí, sinó que Les petites vampires té tots els ingredients per a ser una petita bomba: novel·la gòtica que beu de Shirley Jackson i Daphne du Maurier, protagonistes femenines potents, adolescents malèfiques, pocions i conjurs diabòlics, una mena d’amenaça sorda que plana sobre els personatges i un poble petit on les rancúnies i les rivalitats són a l’ordre del dia.
La novel·la manté la sobrietat i la contenció tan pròpies –i tan celebrades– de les obres anteriors de l’autora, però tant la història com el clima de la novel·la són més foscos, més inquietants; la trama transcorre en un sol estiu, però va fent salts enrere; els personatges són memorables, i la lectura és àgil i atrapa de seguida. Diria que és per a un públic ampli –o, com a mínim, més ampli que Els fills de Llacuna Park (premi de la Crítica)–, però manté l’ambició intacta, tant en la història com en l’escriptura, que llisca de meravella i és plena de frases memorables. A més, ens ha quedat un llibre preciós!”