Fragment: ‘El bell estiu’, de Cesare Pavese

  • Univers publica per primera vegada al seu catàleg aquest autor ja clàssic, amb una traducció de Pau Sanchis

VilaWeb
Cesare Pavese.

Redacció

23.07.2022 - 21:40
Actualització: 23.07.2022 - 21:45

Aquesta setmana ha arribat a les llibreries El bell estiu, de Cesare Pavese, editat per Univers dins la col·lecció de Clàssics i traduït per Pau Sanchis. El bell estiu és la història de la inevitable pèrdua de la innocència. Una delicada iniciació a la vida, el descobriment de la sensualitat, el primer amor i el pas de l’adolescència a la maduresa. La novel·la, publicada per primera vegada a l’editorial Einaudi el 1949, va guanyar el premi Stregha el 1950, el mateix any que Pavese es va suïcidar.

L’argument: en ple estiu dels anys trenta del segle XX, la Ginia, de tan sols setze anys, té unes ànsies desbocades de vida. Acompanyada de la seva amiga Amelia, elegant i sofisticada, coneixerà un món enlluernador habitat per artistes bohemis. Fascinada per l’encant dels nous amics, la Ginia aviat s’enamorarà d’un jove i enigmàtic pintor. Encara no ho sap, però aquest serà el començament d’una història d’amor tan intensa com tempestuosa, carregada d’il·lusions que no sempre seran satisfetes i destinada a cremar amb una flama molt feble, que no albira més enllà de l’estiu.

Llegiu el començament d’El bell estiu, de Cesare Pavese (Univers).

Cesare Pavese (Cuneo, 1908 – Torí, 1950) ha estat un autor molt publicat en català d’ençà dels anys seixanta. Aquesta edició d’El bell estiu no és la primera. El 1967 ja es va publicar a Proa, amb un pròleg de Baltasar Porcel i la traducció de Bonaventura Vallespinosa. Pavese va pertànyer a la generació d’escriptors italians marcats pel feixisme i per la Segona Guerra Mundial. Va estudiar clàssiques i filologia anglesa a la Universitat de Torí, on va conèixer, entre més personalitats, Leone Ginzburg i Giulio Einaudi.

Va combinar la carrera d’escriptor amb la de traductor i editor. Va traduir molts escriptors anglosaxons, sobretot americans, com ara Sinclair Lewis, Herman Melville, Sherwood Anderson, John Dos Passos, Gertrude Stein, John Steinbeck i Ernest Hemingway. Durant la Segona Guerra Mundial, va ser el director editorial d’Einaudi. Es va suïcidar a quaranta-dos anys. Va deixar escrits una desena de volums.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor