08.06.2021 - 13:29
|
Actualització: 08.06.2021 - 16:26
El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha dit que havien ofert als alumnes que s’examinaven avui de les proves de selectivitat la possibilitat de fer-les en castellà, d’acord amb l’ordre dictada ahir pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i que només 67 alumnes dels més de 5.000 s’havien decantat per aquesta opció. Segons Lafuente, l’anunci va fer que els procediments administratius s’allarguessin fins ben entrada la nit passada, amb els presidents dels tribunals del centre universitari reunits de manera telemàtica per adaptar els nous criteris quan faltaven poques hores per a començar les proves.
Segons que ha detallat Lafuente, les proves de la selectivitat d’enguany han començat sense cap incidència remarcable i havent adoptat les mesures que va decretar ahir el TSJC. “Vaig rebre una trucada de la Direcció General d’Universitats per a abordar la situació amb molt poc temps. Eren dos quarts d’onze de la nit i els presidents dels tribunals i el nostre coordinador estaven reunits de manera telemàtica”, explica.
“Hem preguntat a tothom per complir allò que se’ns demanava, i tothom ha pogut triar l’idioma per a fer els exàmens”, ha afegit. El balanç: un 1% ha demanat de fer servir l’espanyol, una xifra similar a la d’altres anys, segons el rector.
La polèmica
El TSJC va ordenar que el govern facilités els enunciats dels exàmens de selectivitat també en castellà i aranès, tret dels de llengua. El tribunal acceptava d’aquesta manera les mesures cautelaríssimes demanades per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, una entitat espanyolista amb vincles amb Societat Civil Catalana, Ciutadans i el PP. Considera que l’elecció de la llengua dels enunciats de l’examen “no pot venir determinada per l’administració” i per això diu que també han de ser disponibles en castellà i en aranès.
La sala del TSJC justificava la decisió tot fent referència a la sentència del Tribunal Constitucional que va retallar l’estatut, perquè establia que el català no podia tenir un ús preferent. No obstant això, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, va explicar que els alumnes disposaven d’exàmens en les tres llengües i que mantenia el model actual.