04.09.2021 - 20:10
|
Actualització: 05.09.2021 - 12:11
Tot i que l’Orgull LGBT a Barcelona normalment se celebra vora el 28 de juny per commemorar els aldarulls de Stonewall Inn, a Nova York, enguany la tradicional desfilada de carrosses es va suspendre i els actes del Pride BCN –plataforma que agrupa organitzacions i empreses– es van ajornar al setembre amb la voluntat de tenir una situació epidemiològica més favorable. Malgrat tot, finalment la desfilada de carrosses no s’ha pogut fer, però ha estat substituïda per una jornada lúdica i reivindicativa al passeig de Lluís Companys, que segons la Guàrdia Urbana ha aplegat 5.500 assistents. Podeu veure’n a continuació un recull fotogràfic:
Durant el dia s’han organitzat activitats infantils, una fira d’entitats i una signatura de llibres. A més, també s’han pogut sentir els testimonis de membres de l’Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants (ACATHI). Al vespre hi havia prevista una concentració, que ha acabat essent una congregació multitudinària i molt festiva, amb una actuació de punxa-discs. “El Pride continua essent la festa major de la diversitat. La gent té moltes ganes de sortir i reivindicar els seus drets, que són drets humans”, ha dit Maria Giralt, directora de l’àrea social del Pride Barcelona.
El Pride Barcelona d’enguany s’ha centrat en l’estigma i la discriminació que viuen les persones amb VIH i que és una forma de LGBT-fòbia, ha recalcat Giralt. “La serofòbia, la discriminació per motius d’estatus serològic positiu, és una realitat”, han afirmat els organitzadors al manifest.
Les entitats promotores del manifest demanen que es destinin els recursos necessaris a incrementar el nombre de proves de VIH; ampliar l’abast del cribratge i tractament d’unes altres malalties de transmissió sexual i, especialment, per a la logística de la dispensació, seguiment i controls mèdics que exigeixen els protocols de la PrEP –la pastilla preventiva del VIH, l’anomenada profilaxi pre-exposició. També han reclamat que es destinin els recursos adequats per implantar les mesures del Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH.
Un altre dels missatges en què ha incidit el manifest és que les persones amb VIH que fan tractament i que tenen una càrrega viral indetectable durant més de sis mesos no transmeten el VIH.
En declaracions als mitjans, Giralt ha demanat a tota la societat de defensar els drets de les persones LGBTIQ+, perquè són drets humans, sobretot davant els discursos populistes i de l’extrema dreta i l’augment de les agressions. La directora de l’àrea social ha assenyalat que com més va més mecanismes hi ha per a denunciar els atacs contra les persones LGBTIQ+.
El juny es va fer l’orgull crític
La decisió d’ajornar la celebració de l’Orgull de Barcelona no va ser compartida per tot l’espectre d’entitats LGBT. La Crida LGBTI, Sororitrans i Sin Vergüenza van manifestar-se amb el lema “Ho volem tot”, com una manera de reivindicar quatre eixos polítics diferents: feminisme, habitatge, treball i antiracisme. La manifestació va tenir un recorregut circular: va començar a la plaça de la Universitat i va acabar allà mateix, on van fer una festa.
A banda, es va fer una concentració a la rambla de Canaletes per demanar l’aprovació de la llei trans espanyola.