15.01.2023 - 17:06
Un any més, avui s’ha reprès la cavalcada dels Tres Tombs, que es fa el diumenge més pròxim a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener, perquè aquest sant és el patró dels animals útils per als treballs del camp i dels gremis de traginers. Al país hi ha uns quants municipis que desfilem amb animals als carrers.
A Taradell, amb dificultats de trobar bestiar després de la pandèmia
A Taradell (Osona), es coneix com a festa dels Tonis. Hi ha hagut una quarantena de carros tibats per animals, la meitat de l’habitual, per la dificultat de trobar bestiar després de la pandèmia. El president de l’entitat organitzadora dels Tres Tombs, Josep Presseguer, ha explicat en declaracions a l’ACN que s’han vist obligats a “replantejar la festa” perquè molts propietaris han deixat de tenir bestiar o els han sacrificat per les dificultats econòmiques. Ha detallat que els Tonis treballaran de valent per arribar a la setantena de carros l’any que ve. Enguany, per compensar la dràstica reducció del passant, s’han exposat desenes de carros als carrers per donar visibilitat al patrimoni que no ha desfilat.
La festa fa tres edicions que aplica un protocol de benestar animal i ara trobar bestiar que compleixi tots els requisits és complicat, assegura Presseguer. Aquesta iniciativa es duu porta a terme amb la col·laboració i l’assessorament de FAADA. De fet, el protocol aplicat s’ha convertit en un referent per a moltes localitats. S’han canviat algunes metodologies, com per exemple fer que les sortides dels carros siguin totes des d’un mateix punt o que quan arriben els animals fer que de seguida trepitgin el terra i evitar mantenir-los tancats en els transports. Aquest any, una de les novetats en relació amb el benestar és que els animals només els han portat els seus propietaris.
Valls recupera l’itinerari tradicional
Els Tres Tombs de Valls han recuperat l’itinerari tradicional i aquest diumenge una trentena de carros i més d’un centenar de cavalls han recorregut els carrers del centre històric, inclòs el complicat retomb de la plaça del Blat. Com a novetat, s’han sumat dos carruatges restaurats del segle XX: un carro fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo i un de vuit botes, propietat de Daniel Bové. La relacions públiques de la Societat de Sant Antoni, Tània Guasch, ha valorat positivament l’aplicació per segon any del protocol de benestar animal i ha lamentat que la pandèmia ha afectat el sector. L’apunt dolç de la jornada l’han posat els 300 tortells de Sant Antoni elaborats per tres forns de la ciutat, una recepta reintegrada a la festa l’any 2019.
Carros, genets, cavalls i carruatges han estat els grans protagonistes d’aquest diumenge a la capital de l’Alt Camp, on s’ha celebrat la 44a edició dels Tres Tombs tal com marca la tradició. Així, ni les mesures sanitàries ni els preparatius per a les Decennals han condicionat el recorregut dels participants, que han tornat a passejar pels carrers del barri Antic de Valls.
El sector pateix l’aturada de la pandèmia
Tot i que enguany el nombre de cavalls i carros ha estat lleugerament superior a l’edició passada, des de la Societat de Sant Antoni de Valls lamenten que l’aturada de dos anys provocats per la pandèmia no ha afavorit al sector. “Ens està costant arrencar. Nosaltres tenim uns Tres Tombs que el 80% dels carros de la recreació històrica són de l’entitat o dels seus socis, tenim molta feina avançada. Però ens ha costat trobar cavalls i participants, pel fet d’haver estat aturats durant dos anys”, ha assenyalat Guasch.
D’altra banda, i per segon any consecutiu, s’ha aplicat el protocol de benestar i qualitat animal. Abans d’iniciar els Tres Tombs, un equip de veterinaris ha comprovat que tots els animals tinguessin la documentació necessària i gaudissin d’un bon estat de salut. Guasch ha fet una valoració molt positiva del document i ha assenyalat que és una eina amb la qual es garanteix unes bones condicions per als èquids, però també el rigor històric de la celebració, la qual és considerada Festa d’Interès Nacional.
A més de les cavalcades dels Tres Tombs del Principat, a més d’un centenar de pobles valencians s’hi han fet misses de benedicció d’animals i en honor a sant Antoni Abat.