04.02.2022 - 21:50
Pequín s’ha convertit en la primera ciutat que acull uns jocs olímpics d’estiu i d’hivern. Tanmateix, la fita, que s’ha anunciat a bombo i platerets, no ha permès a les autoritats xineses d’esquivar el boicot diplomàtic i les crítiques a l’organització. En plena emergència climàtica, els jocs d’enguany seran els primers que es fan exclusivament amb neu artificial.
El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha defensat que la producció de neu es fa de manera eficient i fent servir energies renovables. No obstant això, el dispendi d’energia i d’aigua per a pintar de blanc les muntanyes de Yanqing i Zhangjiakou –s’hi han instal·lat centenars de canons– ha preocupat seriosament els experts en canvi climàtic.
El 2020 la revista Nature ja va avisar sobre l’esgotament de les fonts d’aigua subterrània al nord de la Xina. De fet, ho qualificava de “situació crítica” a causa del regadiu intensiu agrícola, el creixement urbanístic i un clima com més va més sec.
“Fer servir grans quantitats d’energia i de recursos per crear neu en una zona com més va més mancada d’aigua és una irresponsabilitat. Posats a fer, podríem portar els jocs olímpics a la Lluna o a Mart”, ha lamentat Carmen Jong, professora de geografia a la Universitat d’Estrasburg.
Segurament encara manca molt de temps per veure els primers jocs fora de la Terra, però la veritat és que les imatges de les estacions de Yanqing i Zhangjiakou, on tan sols hi ha neu dins els límits marcats, semblen d’un altre planeta.