[FOTOGRAFIES] Així s’ha vist el “cometa del segle” als Països Catalans

  • Avui i aquests dies vinents també serà visible

VilaWeb

Redacció

13.10.2024 - 09:27
Actualització: 13.10.2024 - 10:41

El cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), conegut com a cometa del segle perquè és un dels més brillats d’aquests darrers cent anys, s’ha pogut veure aquesta nit als Països Catalans.

Segons que havia explicat l’astrònom Joan Anton Català, la nit del 12 d’octubre era la que tenia més bones condicions per observar-lo. Si bé és cert que la presència de núvols n’ha dificultat una mica la visió, s’ha pogut fotografiar en uns quants punts del país. N’hem fet un aplec:


Anton Català explica que aquest vespre també podrem veure l’espectacle del “cometa del segle”. “Avui anirà un xic més alt sobre l’horitzó oest, un cop el Sol s’hagi amagat. Podem emprar el brillant Venus com a referència. A veure si els núvols ens deixen observar-lo”, diu. Aquests dies vinents també hi ha possibilitats de veure’l, però el cometa anirà perdent brillantor de manera progressiva. Tot amb tot, l’Observatori de Pujals avui obrirà per poder mirar conjuntament el cometa.

Al Principat, el millor indret per a veure’l és el Parc Astronòmic del Montsec, que té un certificat internacional de qualitat nocturna. En el cas de Barcelona, on aquesta matinada s’ha pogut observar a ull nu, es recomana d’anar a l’Observatori Fabra, el Tibidabo o Montjuïc.

Al País Valencià, el parc natural de la Tinença de Benifassà és un dels millors indrets per a observar el cometa, tot i que també es recomanen la Canal de Navarrés, els Serrans, el Racó, la Plana d’Utiel-Requena i els Ports.

A les Illes, destaquen el nord d’Eivissa –Cala d’Hort, les platges de Comte, el pou del Lleó i el pla de Corona–; a Mallorca, la costa nord i la serra de Tramuntana.

En tot cas, els experts demanen molta precaució quan es miri el cometa, atès que en el moment de sortir el sol és molt perillós de fer servir binocles mentre l’enfoquem: ens podríem tornar cecs.

El cometa Tsuchinshan-ATLAS pertanyent al Núvol d’Oort, va ser descobert per l’Observatori Astronòmic Zijinshan, a la Xina, el 9 de gener de 2023 i posteriorment va ser trobat i confirmat el 22 de febrer del mateix any pel Sistema ATLAS.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor