[FOTOGRAFIA I VÍDEO] Històric: la NASA aconsegueix de sobrevolar Mart amb un helicòpter pilotat des de la Terra

  • Les condicions atmosfèriques i climàtiques de Mart són molt diferents de les de la Terra, cosa que ha significat una gran complexitat tècnica

VilaWeb
Fotografia de la superfície marciana feta des de l'helicòpter Ingenuity
Redacció
19.04.2021 - 12:58
Actualització: 19.04.2021 - 16:24

La NASA ha confirmat que el primer vol a Mart de l’helicòpter Ingenuity, que aquest matí s’ha enlairat sobre la superfície marciana, ha estat un èxit. És un esdeveniment històric, la primera vegada que un giny de creació humana és pilotat remotament sobre un altre planeta.

Les condicions atmosfèriques i climàtiques de Mart són molt diferents de les de la Terra, cosa que ha significat una gran complexitat tècnica. L’atmosfera de Mart té una densitat equivalent a l’1% de la terrícola, la gravetat és menor i l’helicòpter s’ha hagut de controlar remotament des de la Terra, a uns 241 milions de quilòmetres de distància. A més, els forts vents marcians són una dificultat afegida que ha fet que el vol s’ajornés unes quantes vegades fins a trobar un dia amb bones condicions climàtiques.

El vol s’ha fet vora les 9.30 (hora catalana), però ha calgut esperar hores per saber si havia anat com es preveia. Més endavant han d’arribar més imatges i so de la superfície marciana.

Ingenuity és un petit helicòpter, un dron, inclòs entre els dispositius que la missió Mars 2020 de la NASA i el rover Perseverance han portat a Mart. És una demostració tecnològica, com l’experiment MOXIE, i no pas un instrument científic com MEDA o PIXL, atès que no té el propòsit d’ajudar o fer cap investigació científica en el planeta roig. Altres demostracions tecnològiques reeixides que la NASA ha portat al planeta roig són el rover Sojourner de la missió Pathfinder, i Mars Cube One (MarCo) junt amb la missió InSight.

La NASA ha dedicat sis anys a dissenyar el dron, que demostra que és possible construir una eina ultralleugera capaç de generar prou energia per enlairar-se del sòl marcià i sobreviure de manera autònoma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor