17.11.2018 - 22:00
Pep Palau és la cara visible del Fòrum Gastronòmic i també l’ideòleg d’aquest projecte que l’any vinent celebrarà vint anys. Darrerament l’hem entrevistat dues vegades. La primera el 2016, on traçava la trajectòria del Fòrum Gastronòmic d’aquesta manera: ‘Vam néixer a Vic el 1999, on érem una fira petitona, amb una trentena d’expositors. Era la primera vegada que aquesta mena d’esdeveniments es concebien com un congrés de cuina i de gastronomia en general. Ens van dir que no funcionaria. Però sí que va funcionar. I vam anar innovant en formats i reinventant-nos i vam anar creixent, sobretot en espai firal. Com que vam créixer prou, vam haver de canviar la ubicació del Fòrum Gastronòmic, i ens vam traslladar a Girona, per encabir-hi un major espai firal. Un dels èxits també és que combinem un públic gurmet amb un públic professional. En un moment donat, els anys que no fèiem fòrum a Girona vam començar a muntar el Fòrum a la Corunya. I fa tres anys [ara ja en fa cinc] va sorgir l’oportunitat de portar el Fòrum Gastronòmic a Barcelona, de la mà d’HOSTELCO. Vam prendre l’oportunitat amb la voluntat que el Fòrum Gastronòmic se celebrés cada any a Catalunya, alternant Girona i Barcelona. I el 2014 vam organitzar la primera edició a la capital catalana.’
I explicava el model que singularitza el Fòrum Gastronòmic, que consisteix a combinar el format de congrés de gastronomia, on es convida a impartir sessions pràctiques a alguns dels restauradors més destacats, sommeliers, pastissers i altres especialistes (enguany passaran un centenar de ponents), i això combinat amb un espai firal (que enguany compta amb 252 expositors), on hi són presents empreses punteres de volum variat.
Però el més interessant del Fòrum Gastronòmic és que té una voluntat de proximitat, amb el pagès, l’elaborador i el restaurador. I detecta tendències i planteja, des de l’àmbit gastronòmic, aspectes que abracen valors que requereixen compromís de futur per part del sector. No és una fira regida només pels interessos econòmics, tot i que les empreses hi van per fer marca i per vendre, és clar. En aquest sentit, el Fòrum Gastronòmic s’ha anat encaminant cap a àmbits com la sostenibilitat, la salut i la paritat. Són aquests tres eixos que marquen l’edició d’enguany.
La voluntat de proximitat amb el sector també fa que Pep Palau pugui relatar-nos nous moments en l’àmbit gastronòmic dels Països Catalans. L’any passat per aquestes dates el vam tornar a entrevistar i ens va parlar d’una nova generació de cuiners, que avui ja ronden la quarantena i que són la nova avantguarda de la cuina catalana, valenciana i balear. ‘És ben clara de distingir i de defensar, perquè hi ha una generació nova que comparteix una manera de fer, uns valors, que la fa singular per mèrits propis.’
Avui comença una nova edició del Fòrum Gastronòmic de Girona que s’allargarà fins dimarts. Els amants de la cuina precisament tindran l’oportunitat de viure les dues generacions de cuiners que s’han forjat al llarg de vint-i-cinc anys: la sessió magistral anirà a càrrec de Joan Roca, amb el títol ‘Creativitat, sabor i tradició’ (Celler de Can Roca, diumenge a les 17.15) i també hi haurà Paco Pérez (Miramar, dilluns, a les 13.00). Però també participaran Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar i Compartir, diumenge, 11.30) i Nandy Jubany (Can Jubany, dimarts, 17.30). En el Fòrum Gastronòmic es parlarà del III Congrés de la Cuina Catalana i es presentarà el Moviment de Cuiners i Cuineres pel futur de la cuina catalana, que tancarà aquesta edició del fòrum.
Entre les propostes més clarament dedicades a la sostenibilitat i la salut trobem aproximacions al món local amb el ‘Projecte sèpia’ del biòleg Boris Weitman i el pescador Isaac Moya (diumenge,15.30) i ‘Pagesos i forners, del camp al forn’ amb Manel Macià i Ivan Hernandez (diumenge, 18.00); l’experiència del cuiner Xavier Pellicer i la seva ‘revolució vegetal’ (restaurant Xavier Pellicer, diumenge, 17.30); la cuina de les flors amb Iolanda Bustos (La Calèndula, dilluns, 11.00); el cuiner Emil Samper, que tractarà sobre ‘els ferments, tècniques i aplicacions a la cuina’ (Krudito Die Isnel, Berlín, dilluns, 11.30). També entendrem el projecte L’Escairador, una finca agrícola autosostenible, de Maria Costa i Jordi Claramunt (dilluns, 15.30); i el restaurant globalment sostenible Lluerna a Santa Coloma de Gramenet, de Víctor Quinquillà i Mar Gómez (dilluns, 16.00). Així també podrem escoltar el neuròleg Miguel Sánchez Romera amb la sessió ‘El gust saludable és el camí’ (dilluns, 17.15). A més, els professionals de la Fundació Alícia, Elena Roura i Marc Puig-Pey faran la sessió ‘Menjar durant el tractament del càncer’ (dimarts, 11.30).
Del País Valencià i de Les Illes Balears trobem María José San Roman (Monastrell d’Alacant, dilluns, 12.30); Maria Solivellas (Ca Na Toneta de Caimari, dilluns, 12.30); Begonya Rodrigo (La Solita, València, dilluns, 13.00); Nanin Pérez (Murri, Alacant, dimarts, 12.00). I el xarcuter mallorquí Xesc Reina, reconegut per les seves sobrassades (dilluns, 16.45).
Al Fòrum Vi: Diumenge es projectarà el documental ‘Revolució líquida’ de Clara Isamat i també es podrà descobrir Mariona Vilanova, especialista en cocteleria i escoltar el discurs radical de Carles Alonso (Carriel dels Vilars). Dilluns un tast amb la sommelier del Celler de can Roca, Audrey Doré, millor sommelier de Catalunya. Dimarts és el dia més fort d’aquest espai, primer amb el tast de Roger Viusà, ‘Apropament al vi natural, el camí i la reflexió’, i després el tast de Josep Roca, sempre ple d’expectació, ‘Vinyes errants, vins d’ultramar’. Tancarà l’experiència coctelera de Manel Vehí.
I el Fòrum Dolç comptarà amb noms com Sergi Vela, Josep M. Ribé, Abel Bravo, Mario Masià i Pablo Galiana, Rafael Delgado, Miquel Guarro, Enric Monzonís, Raul Bernal.
Entre les propostes més populars trobem demostracions dels cuiners mediàtics Marc Ribas, Jordi Cruz, Isma Pradors; el concurs El Millor Xuixo del Món i el concurs el Plat Favorit dels Catalans.