Forta caiguda de l’economia al novembre

  • Les primeres estimacions d'aquest mes assenyalen una davallada important de l'activitat a la zona euro, tret d'Alemanya

Jordi Goula
23.11.2020 - 19:50
VilaWeb

El mes de novembre tampoc no resulta fàcil del punt de vista econòmic. Tot just avui a Catalunya aixequem persianes de bars i restaurants, centres d’esports i culturals, després de molts dies tancats. És un mes molt poc productiu, en què les queixes dels afectats per les restriccions han anat pujant de to. Avui hem començat una reobertura per motius purament econòmics, perquè dels tres indicadors sanitaris que es va dir que s’havien de superar per afluixar les restriccions, se n’ha superat un i prou –la velocitat de contagi– i sense símptomes de millora aquests últims dies. És una reobertura econòmica –com va ser la fase 3, atiada pel turisme– en què, a diferència de llavors, es fa tot amb més calma, però amb un risc molt elevat, atesa la situació sanitària compromesa.

El fet és que el novembre va malament a tot arreu. Avui hem tingut coneixement de l’avanç de l’índex PMI (gerents de compres) que fa la consultora internacional IHS. En aquest informe preliminar només s’analitza la situació global de la zona euro, amb dos apèndixs, per a França i Alemanya. Doncs bé, els resultats que s’hi registren no són encoratjadors. L’índex compost de l’activitat total s’ensorra: dels 50 punts de l’octubre als 45,1 del novembre, que és el mínim d’ençà del maig i indica un intens descens del PIB.

El deteriorament d’aquests resultats és generalitzat, tot i que les mesures de confinament afecten més intensament el sector dels serveis. Si el creixement de la producció manufacturera s’ha alentit fins a tocar el mínim dels quatre últims mesos, a causa d’un fre pronunciat en el creixement de les carteres de comandes, l’activitat als serveis ha anat pitjor, i s’ha reduït per tercer mes seguit, amb un ritme de baixada accelerat, que ha arribat a la màxima intensitat des del maig. Les empreses d’hoteleria, viatges i atenció al públic tenen una demanda especialment feble, a causa de les mesures addicionals aplicades per diversos governs per mirar de contenir la segona onada d’infeccions pel virus.

L’excepció és una vegada més Alemanya, on l’activitat total s’ha continuat expandint. Tot i que el creixement de la producció manufacturera s’ha atenuat, continua tenint els nivells més alts observats en la història de l’estudi. No obstant això, l’activitat del sector de serveis s’ha reduït per segon mes seguit, al ritme més intens del maig ençà.

A la resta dels països, l’activitat total es redueix per quart mes consecutiu i el ritme de baixada és el més ràpid d’ençà del maig del 2009 (tret de l’ensorrament recent observat entre el març i el juny passats). El creixement de la producció manufacturera pràcticament s’ha paralitzat, alhora que hi ha  hagut una caiguda cada vegada més forta de l’activitat del sector dels serveis.

Amb vista al futur, les empreses dels dos grans sectors miren amb més optimisme els dotze mesos vinents: reflecteixen principalment l’esperança creixent que les bones notícies sobre els vaccins permetin que la vida torni a la normalitat l’any que ve. Això no obstant, és important d’observar que la nova desacceleració de l’economia el quart trimestre és un contratemps significatiu i allarga el període de recuperació.

Avui Funcas ha fet una primera estimació de l’evolució del quart trimestre per a l’estat espanyol i preveu que el PIB baixarà d’un 5% per l’augment dels contagis i les restriccions a l’activitat. Per sectors, calcula que el nivell d’activitat dels serveis serà a final d’any entorn d’un 40% inferior al d’abans de la crisi, enfront del descens del 3% de la indústria. Opina que el feble comportament de l’economia en aquest tram final del 2020 es mantindrà al començament del 2021, encara que la recuperació es consolidarà a mesura que avanci l’exercici per l’arribada de la vacuna i, en menor mesura, pels fons europeus. Aquesta primera estimació, juntament amb allò que avança el PMI per a la zona euro, esvaeix definitivament la idea inicial que la recuperació seria en forma de V. Haurem d’esperar una mica més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor