11.01.2018 - 18:03
|
Actualització: 11.01.2018 - 19:47
Front comú del conseller Joaquim Forn, l’ex-president de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, al Suprem espanyol. Tots tres han declarat davant el jutge Pablo Llarena que renuncien a la via unilateral per aconseguir la independència. En concret, Sànchez i Forn, candidats de Junts per Catalunya, han dit que deixarien l’acta de diputats si en la nova legislatura es transgredia el marc constitucional espanyol. A més, l’advocat de Forn, David Pérez, ha explicat que el seu client no volia tornar a ser conseller.
Els tres empresonats han dit al jutge que el referèndum del primer d’octubre s’havia fet fora de la legalitat espanyola i que no tenia cap efecte legal. També han declarat que una consulta organitzada pel govern espanyol era l’única manera possible d’aconseguir la independència. L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha explicat que el seu client no considerava cap més via ‘després de la reacció contra l’1-O’.
Per una altra banda, Forn ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O i els dies previs. El conseller ha negat passivitat en l’actuació dels agents i ha dit que mai no els havia posat al servei de la causa independentista. ‘Ha explicat la diferència entre el compromís polític amb el referèndum i les actuacions encomanades als Mossos’, ha dit el seu advocat.
Les manifestacions del 20 de setembre
Sànchez i Cuixart han reiterat davant Llarena les seves conviccions pacifistes i han insistit a dir que la manifestació del 20 de setembre davant el Departament d’Economia no tenia per objectiu coaccionar l’estat espanyol. Per aquests fets, són acusats d’un delicte de sedició. Tots dos han negat que hi hagués violència durant la concentració, però han dit que sí que s’havien comès actes vandàlics contra cotxes de la Guàrdia Civil.
Jordi Pina, advocat de Sànchez, ha explicat que el seu client i l’ANC no havien convocat mai manifestacions violentes. ‘És un home de pau’, ha afegit. L’advocada de Cuixart ha aportat material gràfic que demostra que el seu client va fer crides a la calma per evitar avalots el 20 de setembre.
Les defenses presentaran escrits davant el Suprem
Les defenses de Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart presentaran escrits davant el jutge per demanar-ne la llibertat. Els lletrats aprofitaran el contingut de les declaracions d’avui per argumentar per escrit per què consideren que el jutge ha d’aixecar la mesura cautelar de presó preventiva. En el cas de Sànchez i Forn –escollits diputats–, el calendari juga en contra seu, perquè el govern espanyol ha fixat el ple de constitució del parlament el 17 de gener. Per això han comunicat que registrarien els escrits de seguida (a tot estirar, demà al matí). En canvi, la defensa de Cuixart no té tanta pressa; la seva advocada ha dit que no el registraria fins la setmana vinent i que aportaria més documentació i vídeos, sobretot centrats en els fets del 20 de setembre.
A les declaracions també hi havia el lletrat de l’acusació popular, exercida pel partit d’ultradreta VOX. En sortint, ja ha avançat que demanaria al jutge que els mantingués a la presó.
Quan el jutge Llarena tingui els escrits sobre la taula, demanarà a la fiscalia que també prengui posició sobre les peticions de llibertat i, més endavant, emetrà una resolució amb la decisió. Per tant, passaran encara uns dies abans de saber si Sànchez, Cuixart i Forn surten de la presó.