14.06.2022 - 12:26
|
Actualització: 14.06.2022 - 16:32
Avui han començat les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) a Catalunya, uns exàmens que duraran fins demà-passat. Enguany, a més de ser de tres dies, els estudiants han de declarar si volen fer la selectivitat en català o castellà, o bé aranès, en el cas d’història contemporània. Aquesta és la fórmula que ha adoptat el Consell Interuniversitari de Catalunya per a complir l’ordre cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que assetja diversos flancs del sistema educatiu.
Amb el formulari, s’evita que els enunciats siguin en català i castellà alhora i, per tant, que les proves siguin bilingües. El TSJC havia declarat nul el paràgraf de les instruccions de les PAU de l’any passat, que establia que d’entrada es repartiria l’examen en català, i que els qui ho demanessin el rebrien en castellà.
Comença la selectivitat a Catalunya: tot allò que n’heu de saber
El formulari deixa clar que és un document anònim i es demana als alumnes que no hi afegeixin cap informació que els pugui identificar. També hi ha l’opció de marcar en una casella que es vol fer tots els exàmens en català, i d’aquesta manera s’evita haver de triar-los d’un en un.
El formulari té diferències amb el format que es va emprar l’any passat. Tant en la convocatòria del juny com en la del setembre, els examinadors van demanar verbalment en quin idioma es volia fer l’examen i el català va perdre la preferència. El model no va convèncer els magistrats del TSJC perquè no garantia l’anonimat dels alumnes.
Geis: “Continuarem treballant de la mateixa manera”
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha dit, coincidint amb el primer dia de selectivitat, que encara que hi hagués queixes d’algun partit o associació en contra del formulari que permet de demanar de fer els exàmens en català, continuarien treballant igual. En una entrevista a RAC1, ha reivindicat que era una solució per a complir les ordres del TSJC.
La plataforma espanyolista Docentes Libres ja s’hi ha posicionat en contra. Creu que és una resposta insuficient de la Generalitat a la resolució del TSJC. En un comunicat, diu que el sistema continua donant preferència a la llengua catalana. “Demostra la impotència de la Generalitat en l’intent d’impedir que els alumnes optin per les proves en castellà”, diuen. La solució, per ells, seria repartir exemplars bilingües a tots els alumnes.
La principal incògnita és si el tribunal donarà per vàlida la fórmula del consell interuniversitari. Ja va dir que el sistema del 2021 no es podia repetir, però falta veure què dirà enguany. Les dades sobre la llengua se sabran al final de les PAU. Segons el departament, les xifres seran semblants a les de l’any passat, on un 95% dels alumnes va triar el català.