Formatgers artesans de tot el Pirineu es troben a la Fira de Sant Ermengol de la Seu

  • El concurs, una de les cites de referència del sector, aplega més 150 varietats

VilaWeb
Redacció
14.10.2016 - 02:00
Actualització: 14.10.2016 - 07:43

Tot i que la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell està documentada des de l’any 1048, és en aquests darrers temps que ha agafat tant renom gràcies als formatges artesans. Aquest producte, que ha viscut un ‘boom’ els darrers anys, ha convertit a la Fira del Formatge del Pirineu és una de les parts més destacades de la fira, que es fa demà i diumenge en diversos indrets de la Seu d’Urgell. Tot i això, l’oferta del certamen també engloba una mostra ramadera, una d’automoció, artesania i diverses propostes culturals.

Un total de 44 artesans formatgers de tot el Pirineu –catalans, aragonesos, bascos, navarresos i occitans – ofereixen més de 100 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. Hi ha algunes de les marques més populars a casa nostra, com ara el multipremiat Bauma, però també hi ha molts petits elaboradors esperant ser descoberts. Per això els visitants poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge. El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast Km O.

Però a la Fira del Formatge no s’hi va només a degustar especialitats artesanes sinó que els formatges també competeixen. Distribuïts en dotze categories diferents, més de 150 formatges participen en el concurs, que s’ha convertit en una referència del sector formatger del Pirineu. Formatges madurats, de tupí, blaus, condimentats, llets fermentades i ecològics optaran a tres tipus de medalles agrupats per categories: or, plata i bronze.

L’oferta gastronòmica es completa amb un bon reguitzell d’activitats: tallers per la mainada, per aprendre a fer quallada a l’estil basc, maridatges amb sake, degustacions dels premiats… Cuiners, gastrònoms i especialistes en formatge també passaran pel certamen per fer-hi tota mena de col·loquis, com ara sobre el seu paper en l’alta cuina o sobre el formatge d’ovella ecològic de pastor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor