Forcadell diu que la suspensió de la comissió sobre el procés constituent seria ‘atacar el sistema democràtic parlamentari’

  • La presidenta del parlament espera que Podem mantingui el referèndum, però dubta que tingui prou forma per a imposar-lo

VilaWeb

Redacció

02.02.2016 - 11:00
Actualització: 02.02.2016 - 11:42

La presidenta del parlament Carme Forcadell ha considerat impensable que el Tribunal Constitucional espanyol pugui suspendre la comissió d’estudi sobre el procés constituent, malgrat el recurs del govern espanyol perquè representaria, ha dit, ‘atacar l’essència del sistema democràtic parlamentari’.

Juan li han preguntat si estaria disposada a anar a la presó, Forcadell s’ha preguntat per quin motiu i ha argumentat que el parlament compleix el seu reglament, que estableix el dret de crear comissions d’estudi que analitzin qualsevol afer.

En un esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum, Forcadell també s’ha referit a la situació de la política espanyola i ha dit que espera que Podem mantingui el comprimís del referéndum català, tot i que dubta que tingui prou forma per a imposar-lo.

En la conferència, Forcadell ha remarcat els desafiaments que té el parlament aquesta legislatura, ‘curta, però intensa’, entre els quals ha destacat el de preservar la sobirania de la cambra. En aquest aspecte s’ha referit al recurs del govern espanyol en funcions contra la creació de la comissió d’estudi sobre el procés constituent. Després de queixar-se que l’única resposta de l’estat al procés és sempre utilitzar els tribunals, ha defensat que la cambra té dret de crear qualsevol comissió d’estudi perquè així ho regula el reglament del parlament, i aquests poden estudiar o analitzar ‘qualsevol afer que afecti la ciutadania catalana’: ‘No tenen cap límit competencial, cap ni un.’

És per això que ha trobat impensable que la impugnació del govern espanyol prosperi, perquè representaria, ha dit, ‘el trencament entre la divisió dels poders polítics a l’estat i atacar l’essència del sistema democràtic parlamentari’.

Forcadell ha defensat el parlament com l’espai de diàleg entre les forces polítiques del país, on s’exposen totes les visions, i ha considerat que cal sentir-se orgullós pel fet que es pugui portar a la cambra un tema ‘que és al carrer’ com el del procés constituent. ‘Aquesta és l’essència del parlamentarisme. Quina mena de democràcia parlamentària tindríem si no poguéssim debatre al parlament qualsevol tema que afecti la ciutadania?’

Quan se li ha preguntat directament si estaria disposada a anar a la presó per aquesta qüestió, Forcadell ni tan sols ho ha previst. ‘Per què? Si complim el reglament! No entenc que es pugui plantejar una cosa així si complim el mandat de les urnes, el reglament del parlament i la legalitat’, ha exclamat.

Ha reconegut que aquest nou moviment del govern espanyol no l’ha sorprès perquè ‘utilitza els tribunals per a afrontar els desafiaments polítics de Catalunya’, però sí que ha assegurat que li estranya que a Espanya hi hagi un govern ‘que no sigui tan democràtic com el de Gran Bretanya’ i que no permeti un referèndum quan el demana el 80% de la societat: ‘Això sí que m’estranya, que dins la UE hi hagi un país tan democràtic i un altre amb un dèficit democrático.’

Demana consens del parlament en qüestions socials

La presidenta ha assegurat que defensarà la sobirania de les institucions, però alhora també respectarà la pluralitat que hi ha a la cambra. Tot així, ha aprofitat per avisar que hi ha qüestions de país ‘que han de superar els partidismes’ i per això ha reclamat als grups que ‘facin l’esforç i tinguin la responsabilitat de col·laborar’ en el desafiament més important, que és donar resposta a la crisi. En aquest sentit, ha apuntat que espera que s’analitzin les propostes que es plantegin sense mirar qui les proposa perquè ‘les necessitats de les persones han d’estar per damunt del joc parlamentari entre govern i oposició’. Aquí ha fet referència al pressupost i s’ha mostrat convençuda que tindrà un caràcter marcadament social, perquè així ho va plasmar Junts pel Sí en el seu programa, ha dit, però també perquè és una demanda de tots els grups. ‘No sols espero que hi donem resposta, sinó que espero que quan es votin aquestes mesures tots els grups hi donin suport.’

Forcadell, que ha apuntat que no té cap motiu per a dubtar que la CUP complirà l’acord de governabilitat que ha signat amb JxSí, ha assegurat que ella sempre va ser optimista sobre un acord a Catalunya, i només en alguns moments va perdre l’esperança. En el cas espanyol, ha opinat que el millor per al procés seria que a l’estat hi hagués un govern dialogant, que reconegués la sobirania i es pogués fer un referèndum. Espera que Podem mantingui el seu compromís, en aquest sentit, però ha dubtat que tingui prou força per a imposar-lo.

Preguntada per la decisió del rei de no rebre-la, Forcadell ha constatat que ‘es va perdre l’oportunitat’ d’explicar-li el què passa a Catalunya de primera mà, però no ha volgut fer-hi sang: ‘Ni em va doldre ni em va deixar de doldre. El rei tenia el seu dret de rebre’m o de no rebre’m, i va decidir de no fer-ho.’

‘El començament de la fi de la corrupció’

Un altre dels desafiaments que s’ha marcat Forcadell té a veure amb la transparència. La presidenta del parlament vol que aquesta legislatura sigui ‘la del començament de la fi de la corrupció’, i ha situat com a eina principal la llei de transparència per a recuperar la confiança de la ciutadania. Ha explicat que els mesos vinents espera que es pugui completar el seu desenvolupament i ha posat d’exemple que ja s’enllesteix el registre de grups d’interès.

Sobre la Diada d’enguany, l’ex-presidenta de l’ANC ha indicat que li agradaria que fos diferent perquè la situació no és la mateixa, creu. L’Onze de Setembre, segons el seu parer, ho hauria de reflectir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor