Forcadell diu que caldria fer una nova DUI perquè la de fa sis anys no es va implantar

  • "La DUI no ha tingut cap reconeixement internacional, i, per tant, s'ha de revalidar", ha dit l'ex-presidenta del parlament català en declaracions a l'ACN

VilaWeb

ACN

27.10.2023 - 12:58
Actualització: 27.10.2023 - 15:53

L’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell ha defensat de “revalidar” la DUI perquè sigui “la base per a fer-ne una altra que sí que es pugui implantar”. Així ho ha dit Forcadell en una entrevista a l’ACN amb motiu del sisè aniversari de l’aprovació de la declaració, que ha titllat de legítima, però que ha reconegut que no va servir per a fer efectiva la República Catalana.

“La DUI no ha tingut cap reconeixement internacional, i, per tant, s’ha de revalidar, tot i que aquella continua essent la base perquè ara en puguem fer una altra que es pugui implantar, i que serà tan legítima com l’altra”, ha dit. Davant l’actual direcció de l’ANC, que reivindica la vigència de la DUI del 27 d’octubre de 2017, Forcadell ha dit que creu que la declaració és legítima perquè la va aprovar una majoria parlamentària escollida democràticament per tots els catalans: “No li nego legitimitat, però sí que [és cert que] no s’ha pogut implantar, que no hem estat reconeguts, i, per tant, crec que aquella és la base per a fer-ne una altra que realment es pugui implantar i ser reconeguda.”

Més enllà del debat sobre la legitimitat de la DUI, Forcadell admet que es va sentir decebuda pels fets de la tardor del 2017, però no pas enganyada. I que, personalment, estava segura que es podria tirar endavant o que almenys es podrien fer algunes coses. I afegeix, en aquest sentit: “No pensàvem que pràcticament l’endemà tindríem el 155. No pensàvem que l’estat utilitzaria la violència.”

Sobre els aprenentatges d’aquella tardor, Forcadell considera que l’encert més important va ser anar plegats: “Quan hem anat junts, partits, institucions i ciutadania, som molt forts, aconseguim coses i el país avança.” Entre els errors, diu que potser haurien d’haver-ho explicat millor a molta gent que no era independentista, però estava a favor de votar. També diu que subestimar el poder de l’estat espanyol i sobreestimar el de la UE va ser un error.

En tot cas, si bé defensa que la millor via és l’acordada amb l’estat espanyol, no descarta la via unilateral. “Jo no renunciaria a cap eina per assolir la llibertat del meu país. […] Hem de tenir el compromís de tornar-ho a fer, però fer-ho bé”, afegeix.

Reconeixement de l’1-O i nou referèndum

Quant a les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, Forcadell diu que no entendria que el candidat socialista fos investit sense un compromís explícit de començar a parlar del dret d’autodeterminació. Quan li han demanat per la llei d’amnistia, ha dit que no tenia clar si s’havia de deixar per escrit que l’1-O no va ser un delicte. “El que no ha de quedar per escrit és que és un delicte. […] Si hi ha una amnistia sobre els fets de l’1-O ja hi ha un reconeixement de l’estat que ha estat criminalitzant tot un procés que no és delictiu.”

L’ex-presidenta del parlament també vol aclarir que, si bé és necessari posar fi a la repressió, no n’hi ha prou amb l’amnistia. “El que resol el conflicte és exercir el dret d’autodeterminació i és cap aquí cap on hem d’anar”, defensa.

Preocupació pel “populisme”

Finalment, l’ex-presidenta de la cambra diu que li preocupa molt la irrupció de noves forces independentistes, com és el cas de l’extrema dreta d’Aliança Catalana a Ripoll: “Aquest populisme s’emporta moltes vegades la frustració i la decepció.” Enfront d’això, Forcadell sosté que l’antídot més bo és la veritat. “S’ha de dir la veritat, no podem enganyar la gent”, rebla.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor