Forcadell i Simó demanen empara al TC i reclamen que retorni la causa al TSJC

  • Al·leguen que el Suprem espanyol no és competent per a jutjar aquest cas i recorden la consulta del 9-N

VilaWeb

Europa Press

05.02.2018 - 17:29
Actualització: 05.02.2018 - 18:09

L’ex-presidenta del parlament Carme Forcadell i l’ex-secretària primera de la mesa Anna Simó (ERC) han presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol contra la causa oberta contra elles al Tribunal Suprem per presumpta rebel·lió, sedició i malversació. Demanen que retorni la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, sosté que el Suprem espanyol vulnera l’article 24.2 de la constitució espanyola –relatiu al ‘dret al jutge predeterminat per la llei’– i el dret a un judici just, previst a l’article 6 de la Convenció Europea dels Drets Humans.

Simó i Forcadell ja van presentar un recurs de súplica al Suprem per considerar que no era competent per a instruir la seva causa, el qual ja va ser desestimat, i ara recorren al Constitucional sol·licitant que retorni la causa al TSJC.

La defensa de les dues ex-membres de la mesa del parlament –Forcadell encara és diputada, però Simó ja no– al·lega que el Suprem no pot assumir aquesta causa i que ha de ser el TSJC que analitzi ‘l’enjudiciament de qualsevol delicte’ contra elles.

La lletrada que signa l’escrit, Olga Arderiu, diu que està ‘completament convençuda de l’absència de responsabilitat penal’ de les seves dues clientes, però precisa que l’objectiu del recurs no és aquest, sinó reclamar el canvi del tribunal que porta la causa.

Els diputats i l’estatut
Arderiu defensa que l’estatut estableix que, en les causes contra els diputats del parlament, el tribunal competent és el TSJC, i que el Suprem espanyol solament ho seria en el cas que la causa tingués una derivada fora del territori de Catalunya.

Així, conclou que els tipus penals imputats contra les seves dues clientes ‘succeeixen íntegrament a Catalunya, sense que cap d’ells hagi tingut lloc a un altre país’.

L’escrit sosté que, en cas que s’haguessin comès els delictes de sedició i rebel·lió, s’haurien fet des del parlament, que és a Barcelona, i si hi hagués hagut malversació, hauria estat contra ‘el patrimoni de la Generalitat, que se situa a Catalunya’.

Consulta del 9 de novembre
El recurs rememora que va ser la mateixa sala segona del Tribunal Suprem que, en la causa contra l’ex-president de la Generalitat Artur Mas per la consulta del 9 de novembre, va al·legar que el tribunal competent per a jutjar aquesta qüestió era el TSJC, on va anar finalment.

També recorda que durant la XI legislatura del parlament es van arribar a presentar davant el TSJC vuit querelles per rebel·lió i sedició, i que el TSJC se’n va declarar competent en totes, sense que això comportés cap problema.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor