09.12.2016 - 15:12
|
Actualització: 09.12.2016 - 15:29
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, creu que “s’haurien de replantejar escenaris” en cas de ser inhabilitada perquè seria un fet “molt greu”. Tanmateix, ha recordat que són el Govern i els grups parlamentaris els que han de decidir la data de celebració del referèndum: “no em pertoca a mi parlar-ne”, ha dit en una entrevista a Catalunya Informació que ha d’emetre’s aquest divendres al vespre. Forcadell ha assegurat que aquesta és la primera vegada en democràcia que s’actua penalment contra “el debat d’idees”. En aquesta línia, ha apuntat que la seva inhabilotació “seria un precedent antidemocràtic que desprestigiaria tant l’Estat espanyol que és el primer interessat que això no passi”.
“No havia passat mai ni en la democràcia espanyola ni en cap altra que es vagi per la via penal contra el debat d’idees. Seria un desprestigi tan gros que no m’ho vull ni imaginar”, ha afegit la presidenta del Parlament.Forcadell està citada a declarar el divendres que ve, dia 16, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) com a investigada pels delictes de desobediència i prevaricació per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent al Parlament.
Les entitats sobiranistes han convocat una manifestació de suport a la presidenta de la cambra catalana el mateix dia de la seva declaració a les portes del Tribunal, així com concentracions a les portes dels ajuntaments el vespre del dia abans.Veus com el vicepresident del Govern, conseller d’Economia i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, han apostat per accelerar els calendaris del full de ruta en cas que s’acabi inhabilitant Forcadell.En canvi, la consellera de la Presidència, portaveu de l’executiu català i vicepresidenta del PDECAT, Neus Munté, ha descartat avançar el referèndum perquè “no hi ha la certesa” de cap inhabilitació abans de la tardor.