16.01.2019 - 11:57
|
Actualització: 16.01.2019 - 11:58
La presidenta del parlament, Carme Forcadell, utilitza la seva defensa al judici contra l’1-O per a atacar l’estat espanyol i denunciar la vulneració dels drets fonamentals. Al seu escrit de defensa, al qual ha tingut accés VilaWeb, Forcadell fa constar que l’escrit de la fiscalia espanyola destaca que fou presidenta de l’ANC abans de presidir el Parlament de Catalunya. ‘Curiosament, és l’única de les persones acusades de qui es fa referència al càrrec que ostentava amb anterioritat als fets objecte d’aquest procediment’, diu el text. Vegeu-lo ací:
És per això que la seva defensa veu clar que ‘s’intenta criminalitzar la sra. Forcadell exclusivament per haver estat presidenta de l’ANC, atès que és l’única diferència entre ella i la resta de processats de la mesa, que ara serà jutjada pel TSJC’.
A més, acusa el Tribunal Constitucional espanyol de ‘criminalitzar l’activitat política i parlamentària’ i diu que les actuacions que prenia contra la llibertat dels parlamentaris, el situaven com a ‘actor polític’. Així, denuncia que els requeriments del Tribunal Constitucional prohibien el debat parlamentari, ‘pretenent establir un límit, inconcret i confús, que impliqués de restringir la capacitat de l’activitat parlamentària i el debat que s’hi produeix’.
A més, fa referència al discurs de Carlos Lesmes, president del Consell general del poder judicial, a la inauguració de l’any judicial de 2017, on va dir que ‘quan el seu article 2 residencia el fonament constitucional en la indissoluble unitat de la nació espanyola, no ho fa com frontispici programàtic, sinó com a base última, nuclear i irreductible de tot el dret d’un estat’.
Tal com diu la defensa de Forcadell, que la unitat d’Espanya sigui ‘la base última, nuclear i irreductible’ de tot el dret, significa que el TC i els òrgans jurisdiccionals ‘han avantposat aquest principi a aquells altres principis i valors superiors que formen i vertebren la mateixa democràcia’.
Defensa el seu rol com a presidenta del parlament
Com a presidenta del parlament, Forcadell defensa els plens del 6 i 7 de setembre de 2017, quan es van aprovar les lleis del referèndum i diu que va ser el ple del parlament, ‘sense que la mesa tingués facultat de limitar les seves decisions, qui va acordar d’incloure a l’ordre del dia el debat, votació i aprovació de les proposicions de llei.
A més, deixa clar que com a presidenta del parlament ‘mai no va participar, ni va poder participar, en la presa ni execució de les decisions adoptades pel govern de la Generalitat de Catalunya, ni en cap reunió relacionada amb aquest objectiu’. Així, la defensa de Forcadell nega cap participació en la presa de decisió de convocar un referèndum ni en la seva organització.