10.02.2022 - 16:50
|
Actualització: 10.02.2022 - 17:50
El fons personal de l’escriptor, cronista i activista social Francesc Candel (Cases Altes, València, 1925 – Barcelona, 2007) ja forma part de l’arxiu de la Biblioteca de Catalunya. El llegat que la família ha lliurat a la Generalitat compta amb un dietari redactat entre el 1950 i principis dels 2000, cinquanta-cinc llibres escrits entre el 1956 i el 2006, 120 carpetes amb manuscrits i mecanoscrits, correspondència amb més de 5.000 cartes i articles i col·laboracions. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat que comptar amb el fons suposi millorar la recerca i la investigació catalana del la segona meitat del segle XX.
Garriga ha afirmat que el seu llegat és un exemple a seguir pel futur de la societat, aporta diferents punts de vista i s’ha congratulat perquè ara la Biblioteca de Catalunya el podrà mantenir i fer-ne difusió. Al seu torn, la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha aplaudit l’encert de Candel a l’hora de col·locar les paraules i l’estil directe. Per la seva banda, la filla de l’escriptor, Maria Candel, ha reconegut que no ha estat fàcil despendre’s del fons personal per haver passat un llarg dol d’ençà de la mort del pare. Ha considerat, però, que calia fer-ho per difondre el treball.
Correspondència de més de seixanta anys
Els manuscrits que arriben a l’arxiu són una trentena de quaderns amb producció literària i periodística. Entre la correspondència de més de seixanta anys hi ha destacades personalitats culturals, polítiques i socials de l’època com Miquel Delibes, Ana María Matute, Teresa Pàmies, Joan Reventós, Jordi Pujol o Josep Tarradellas. El fons també compta amb l’excepcional dietari personal de Candel, manuscrit, que abraça des de finals dels anys quaranta fins al 2003. Es tracta d’una crònica, en algunes pàgines amb caricatures i dibuixos fets a mà, sobre tots els esdeveniments de l’època. Així, hi ha la tancada a Montserrat, les vagues i moviments sindicals i veïnals dels seixanta i setanta, la mort de Carrero Blanco, la de Franco, el 23-F o manifestacions contra la guerra d’Iraq.
Candel va viure en primera persona nombrosos assumptes que han marcat la trajectòria de la història de Catalunya.”La seva correspondència constitueix, exceptuant alguns casos més afectats per la privacitat, una font bibliogràfica de primer ordre per posar a disposició dels estudiosos de les humanitats i, especialment per als historiadors del segle XX”, consideren des del Departament de Cultura. Un cop ingressat, el fons Candel haurà d’iniciar les primeres tasques d’ordenació i tractament, fins que pugui ser posat a disposició dels usuaris.