Què és el FOMO i per què molts joves tenen aquesta ansietat social?

  • La por de perdre’s alguna cosa pot convertir-se en una mena d’ansietat que s’associa a les xarxes socials · Les conseqüències directes són la pèrdua de benestar emocional i la necessitat d'estar connectats permanentment

VilaWeb
Marina Arbós Junyent
23.05.2022 - 21:40
Actualització: 25.05.2022 - 10:06

Heu vist mai una fotografia a les xarxes i heu pensat que, pel fet de no ser-hi, us havíeu perdut alguna cosa? Esteu pendents del mòbil permanentment per estar en contacte amb els vostres amics? El FOMO –de l’anglès “fear of missing out”–, o la por de perdre’s alguna cosa, és una mena d’ansietat social o de trastorn adaptatiu associat a les noves tecnologies i a les xarxes socials. Passa quan una persona té la sensació que tots els altres tenen experiències satisfactòries i gratificants i que ella no en forma part o s’ho perd.

És un trastorn que afecta més els joves, perquè són en un moment evolutiu en què la socialització i l’aprenentatge del grup són clau. “És, sobretot, durant l’adolescència quan es desenvolupa la identitat personal i la identitat social, dos aspectes que tenen a veure amb les tres necessitats bàsiques dels éssers humans: la supervivència, la seguretat i el sentiment de pertinença”, explica Imma Armadans, doctora del departament de Psicologia Social i Psicologia Quantitativa de la Universitat de Barcelona. “És un moment en què l’individu adquireix el coneixement i la seguretat sobre ell mateix i alhora la percepció de quin valor té per al grup.”

Per això, el FOMO va directament relacionat amb l’autoestima. “Si no tens prou seguretat en tu mateix o prou confiança, pot emergir aquesta por de sentir-te sol”, diu Armadans. “Les persones som éssers socials i formem la nostra personalitat a partir de la interacció que tenim amb l’entorn, amb els altres. A més, els joves necessiten saber que no estan sols al món i que tenen el suport del grup per quan s’hi hagin de recolzar”, afegeix.

A més, són el col·lectiu que fa servir els dispositius electrònics durant més temps, i és en aquest entorn virtual on poden satisfer la necessitat de formar part d’alguna cosa o d’algun grup. Tanmateix, Armadans alerta que desenvolupar aquest requeriment tan sols a l’entorn virtual pot tenir conseqüències desadaptatives. “Les interaccions a les xarxes no són reals, creen una sensació que és artificiosa. Per exemple, es poden crear imatges falses i les percepcions sobre els altres són molt efímeres.” I afegeix: “Per molts joves, la quantitat de persones que els segueixen o de gent amb qui interaccionen són indicadors del poder social.”

Les característiques i els valors de la nostra societat també poden accentuar el FOMO. “Vivim en un món en què ens arriba moltíssima informació, constantment, i el fet de no arribar a tenir-la tota pot generar ansietat.” Un factor que les xarxes amplifiquen: “Com més va, més es valora positivament el fet de tenir experiències a tota hora i la immediatesa per a reaccionar-hi.”

Dificultats de concentració, insomni i pèrdua de benestar emocional

La conseqüència directa d’aquesta por irracional es tradueix en la necessitat de romandre permanentment connectats. Armadans explica que hi ha joves que s’aixequen a la nit perquè pensen que es perden alguna cosa important, una conducta que pot afectar-los en els estudis, els entorns familiars i a la feina: “És una por compulsiva i sense consciència que pot traduir-se en més dificultats per a concentrar-se perquè estan pendents del mòbil o tenen la sensació que perden en control”, assenyala. En definitiva, tenen una pèrdua de benestar emocional.

Per combatre el problema creixent que representa el FOMO és fonamental la prevenció: “Les solucions sempre inclouen una bona educació sobre la qüestió. Cal treballar aspectes personals, com ara la intel·ligència emocional i l’autoconcepte. És bàsic que els joves adquireixin una perspectiva crítica sobre què els pot passar, si no, serà més difícil que identifiquin aquestes conductes i les acabaran normalitzant”, explica. De totes maneres, Armadans considera que no s’han de demonitzar les xarxes, perquè poden tenir implicacions molt bones en l’àmbit educatiu i pedagògic i s’han d’aprofitar, sempre que se’n faci un bon ús.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor