08.05.2017 - 14:14
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
El 52,54% de convenis col·lectius sectorials d’aplicació a Catalunya (212 en total) mantenen una clàusula d’ultraactivitat indefinida, la qual cosa suposa que el conveni caducat segueix vigent fins que les dues parts aconsegueixen un nou acord, segons ha constatat Foment del Treball, que considera “fora de lloc” aquest percentatge.
Ho ha dit en roda de premsa el director de relacions laborals de la patronal, Javier Ibars, en presentar el VII Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva al costat de la presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment del Treball, María Ángeles Tejada.
Ibars ha atribuït a la pressió sindical que es mantingui un percentatge tan alt, i ha alertat que no té sentit que més de la meitat de convenis tinguin aquesta ultraactivitat indefinida “quan és un dels factors més importants per intentar modernitzar els convenis col·lectius”.
Ha considerat que tots els convenis col·lectius haurien d’eliminar la ultraactivitat indefinida i seguir el que va establir la reforma laboral: donar un any des que caduca el conveni per negociar-ne un altre, i, si no hi ha acord, aplicar el conveni d’àmbit superior o l’Estatut dels Treballadors.
“Abans de la reforma laboral, la normativa era absolutament incongruent, perquè no es podia negociar el nou conveni si ambdues parts no volien, i es mantenia el mateix permanentment”, ha dit, i ha considerat alarmant que més de la meitat de convenis vigents mantinguin aquesta clàusula.
INCREMENTS SALARIALS
L’informe constata que a Catalunya i en la resta d’Espanya han augmentat els salaris pactats en els convenis registrats de gener a març respecte al mateix període de l’any passat: a Catalunya, l’increment salarial ha passat de l’1,3% a l’1,36%; a Espanya, de l’1,12% a l’1,26%.
María Ángeles Tejada considera recomanable que els sindicats i la Ceoe aconseguissin un pacte sobre l’increment salarial dins de l’Acord de la Negociació Col·lectiva (ANC), perquè hi ha molts convenis que estan a l’expectativa del pacte estatal per establir els seus increments.
La diferència entre ambdues propostes “cal corregir-la com més aviat millor”, i ha valorat que la CEOE ha millorat la seva primera proposta, amb un increment de l’1 al 2,5%, vinculant els augments salarials en part als resultats empresarials.
No obstant això, Javier Ibars ha recordat que els sindicats i les patronals catalanes van establir en l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) que tot increment salarial es vinculi a la situació de cada sector i de cada empresa.