Traca final del cicle de Sant Antoni: Gràcia fa els foguerons de la Pobla

  • Enguany s’encendran una dotzena de fogueres als carrers i les places del barri barceloní

VilaWeb
Redacció
24.01.2019 - 17:00

Ja fa vint-i-set anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia s’omplen de foguerons. S’hi fa la festa dels foguerons de Sant Antoni de la Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc. De fet, els foguerons estan tan consolidats que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia. L’acte central de la festa es fa dissabte al vespre, però la celebració dura tres dies i comprèn molts altres actes per a acostar-se a la cultura popular i les tradicions mallorquines.

Un dels més destacats serà un taller per aprendre a ballar ball de bot, la dansa tradicional de Mallorca. Es farà divendres al vespre al Centre Artesà Tradicionàrius i anirà a càrrec del grup de música i dansa de Felanitx S’Estol des Gerricó. Tot seguit, el mateix grup farà un concert on es podran posar en pràctica els coneixements apresos.

Dissabte serà el dia gran dels foguerons. L’activitat començarà al matí amb concerts de música folk a tots els mercats del districte de Gràcia i una sessió de teresetes –els titelles tradicionals mallorquins– a la Casa de la Festa de la Violeta. A la tarda, les colles de cultura popular de Gràcia faran la cercavila i els balls al costat de les colles vingudes expressament des de la Pobla. Per la part gracienca hi haurà dracs i bèsties de foc, els gegants, els castellers, els bastoners… I pel que fa a les colles de la Pobla, els diables, acompanyats de la figura de Sant Antoni, i diversos grups de xeremiers i tamborers.

En acabat, començarà la revetlla, amb l’encesa dels foguerons. Enguany, n’hi haurà una dotzena, repartits per carrers i places: a les places del Diamant, de la Virreina i del Nord i als carrers de Verdi, Joan Banques, Llibertat, Tordera, Fraternitat (a la part de dalt i a la de baix), Puigmartí, Berga i la placeta de Sant Miquel. Al voltant de cadascun, s’hi farà una revetlla amb carn a la brasa, música i cant. Destaquen el fogueró de la plaça del Diamant, on es farà la festa de la Ximbomba, i el de la plaça de la Virreina, on hi ha un escenari amb concerts de música folk.

Una mostra que aplega dimonis de tot el món
Mentre durin els foguerons, es podrà veure l’exposició ‘Un món de mil dimonis’, que versa sobre la visió que tenen cultures d’arreu de la figura del dimoni. És una mostra produïda per la Fundació Pare Ginard repartida en tres equipaments de la vila de Gràcia: el Centre Artesà Tradicionàrius, la Violeta i l’Orfeó Gracienc. Per mitjà de fotografies, mapes i il·lustracions, explica com són els diables en indrets tan dispars com ara Itàlia, Bulgària, Eslovènia i el Japó.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor