23.06.2016 - 02:00
|
Actualització: 23.06.2016 - 12:11
L’himne de les festes de Sant Joan a Alacant diu ‘a la llum de les fogueres, s’abaniquen les palmeres’, perquè durant tota la nit de la revetlla la ciutat s’omple de focs artificials i d’espectaculars fogueres. Des de dilluns hi ha centenars de monuments artístics ‘plantats’ per tota la ciutat. Les fogueres alacantines, tal com es fan avui dia, daten de final dels anys 20 i s’inspiren clarament en el model faller que es fa a València per Sant Josep: són grans estructures de fusta i cartó pedra amb un fort component satíric. Tot i això, amb el pas dels temps els mestres alacantins han sabut desenvolupar una estètica pròpia.
Avui a mitjanit una gran palmera blanca llançada des del puig de Benacantil indicarà l’inici de la ‘cremà’. Més de 200 monuments artístics desapareixeran entre les flames mentre la gent viu la festa al carrer, amb revetlles a les ‘barraques’ instal·lades al costat dels monuments i on és habitual de demanar una remullada als bombers que apaguen el foc. Una de les menges més tradicionals d’aquesta festa és la coca de tonyina acompanyada d’un grapat de bacores, un tipus de figa. La vetllada s’acaba a la platja del Postiguet amb castells de focs i a trenc d’alba es fan els primers banys rituals.
Amb els anys el model de les fogueres alacantines s’ha consolidat i s’ha escampat per altres pobles de la zona com ara Sant Vicent de Raspeig, Torrevella, Xàbia, Benidorm, Sant Joan d’Alacant, Teulada, Elx i Guardamar de Segura.