Què és la ‘flurona’, la coinfecció de covid i grip, i per què no és alarmant?

  • La coinfecció de grip i covid és poc corrent, però possible, tot i que això no implica directament que el pacient passi una malaltia més greu, especialment si ha estat vaccinat

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

03.01.2022 - 21:50
Actualització: 04.01.2022 - 08:28

El diari israelià The Times of Israel va publicar diumenge que les autoritats sanitàries havien detectat un cas de coinfecció de grip i covid en una dona embarassada no vaccinada i que s’havia encomanat de tots dos virus. El diari anomenava la coinfecció flurona, combinant els mots flu (‘grip’, en anglès) i corona, de ‘coronavirus’, un terme que en poques hores es va fer viral a la xarxa i va començar a causar alarma. Ahir, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, va dir en una conferència de premsa que a Catalunya ja s’havien detectat casos d’aquesta flurona, però va deixar clar que són excepcionals i que no són pas més greus que les infeccions úniques de covid o de grip.

“Són casos esporàdics, no és la norma. Fins ara, no s’han mostrat més greus. No és freqüent, però quan hi ha diferents virus que circulen pot passar. En tenim algun cas però no representen una diferència a hores d’ara”, deia Craywinckel.

La tardor i l’hivern del 2020, el primer en què haurien pogut coexistir els virus de la covid i de la grip, es va constatar que les mesures de prevenció contra la covid havien fet que pràcticament no circulés el virus de la grip. L’any passat, i amb les mesures relaxades per l’alta taxa de vaccinació, els experts van témer que, com que l’any anterior pràcticament no hi havia hagut infeccions de grip, les defenses contra aquesta malaltia del conjunt de la població s’haurien rebaixat, cosa que podia causar un gran nombre de coinfeccions de grip i covid. Finalment, s’ha vist que no ha passat, és a dir, que els casos de flurona han estat molt poc habituals.

Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador general covid de l’Hospital del Mar, insisteix que és un fenomen poc corrent –els estudis, diu, indiquen que entre l’1% i el 3% dels casos de covid poden anar acompanyats de grip– i que no és pas nou, perquè n’hi ha centenars de casos notificats des de la primera onada de la covid. Amb tot, és prudent a l’hora d’assenyalar si la coinfecció de tots dos virus pot causar una malaltia encara més greu, sobretot en persones vaccinades de grip i de covid.

Segons que diu, hi ha estudis en animals que demostren que la coexistència de tots dos virus té un pronòstic pitjor, però que en humans no hi ha prou estudis per a afirmar-ho amb rotunditat. “És clar que si tens dos virus en comptes d’un –afegeix–, hi ha més possibilitats que tinguis un problema. Cal tenir en compte que la grip tota sola també és una malaltia que pot ser greu. Si tens una covid lleu i també agafes una grip severa, pots tenir complicacions.”

La gravetat depèn del pacient

Com ja passa amb els casos d’infecció única de covid o de grip, són malalties més greus en pacients d’una edat més avançada i amb més malalties o condicionants físics. En el cas de la coinfecció de grip i covid, els més susceptibles d’emmalaltir greument són, de fet, aquells a qui les autoritats sanitàries ja recomanen de vaccinar-se, tant de covid com de la grip. “Si combinem una grip i una covid en un pacient de setanta-cinc anys no vacunat, pot ser molt greu”, diu Horcajada.

D’una altra banda, diu que per a algú vaccinat de la covid i de la grip, el risc de tenir una malaltia greu és més baix, encara que tingui els dos virus alhora. “Del punt de vista conceptual, hi ha indicis que tenir els dos virus alhora és pitjor que no pas tenir-ne un, però el grau de gravetat que afegeix l’un a l’altre no és prou conegut en humans”, diu. Els dos virus poden interaccionar de maneres diferents segons l’hoste: “Un pot ser el preponderant i l’altre ser-hi, però no fer res. No és un sumatori automàtic.”

Coinfecció amb el virus respiratori sincicial

Més enllà de la flurona, Horcajada explica que també s’han publicat estudis de casos de coinfecció de covid amb uns altres patògens, com el virus respiratori sincicial, freqüent en infants tot i que també pot afectar adults. En aquests casos de coinfeccions, diu, com que la covid acostuma a causar una malaltia lleu en els nens, que tinguin una malaltia greu o no és més condicionat pel virus respiratori sincicial que no per la covid.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor