Flotats dedica el seu honoris causa a les persones “que viuen i malviuen” del teatre

  • El dramaturg Josep Maria Flotats ha estat investit aquest dimarts doctor Honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i ha dedicat el reconeixement a totes les persones "que viuen i malviuen" del teatre.

VilaWeb
Redacció
27.06.2017 - 15:39

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 27 (EUROPA PRESS)

El dramaturg Josep Maria Flotats ha estat investit aquest dimarts doctor Honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i ha dedicat el reconeixement a totes les persones “que viuen i malviuen” del teatre.

Flotats ha basat les seves paraules “en un estudi recent” que apuntava que el 8% dels actors catalans podia viure d’aquest, com ha dit, bell i desgraciat ofici, i ha rememorat els seus inicis a les escoles franceses de la Gran Via i el carrer Sicília de Barcelona, on els seus pares el van portar per no haver de cantar el ‘Cara al sol’, ha rememorat en l’acte d’investidura.

Precisament va ser aquesta formació gal·la, ha assenyalat, la que li “va obrir la possibilitat de ser actor en llengua francesa” i per això ha diferenciat les societats franceses i espanyoles en el tracte a l’art dramàtic, dient per exemple galliner a la zona més alta d’un teatre, mentre que en francès té un so a paradís.

Ha repassat la seva extensa carrera com ser triat per dir una frase –“que encara recordp”– a ‘Joana d’Arc’ de Roberto Rosselini amb Ingrid Bergman quan tenia 15 anys, participar en el Festival d’Avignon als 18 i la representació d”El rei Lear’.

Aquest últim li va arribar de la mà del director del Théatre National Populaire (TNP), Georges Wilson, després de tornar d'”una fantàstica gira” amb la companyia Louis Jouvet que li va suposar, com ha rememorat, la seva entrada per la porta gran de París.

El també director de teatre ha afirmat que tot el seu treball i episodis viscuts han estat per “la Providència” i que la UAB ho és en resoldre un trauma al nen de nou anys que un dia va ser recriminat quan, a mig recital del poema ‘Le Cor’ d’Alfred de Vigny, li va acusar de no haver-se après la lliçó.

En aquest sentit, ha agraït que amb aquest esdeveniment “es fa justícia”, i davant l’audiència de la sala d’actes del Rectorat no s’ha privat de recitar-ho sencer, indicant que, sense saber-ho, llavors va descobrir la importància de la poesia.

Flotats ha rebut aquesta distinció a petició de la Facultat de Filosofia i Lletres i ha tingut com a padrina la professora del departament de Filologia Francesa i Romànica, Roser Gauchola, pel seu paper destacat en l’art dramàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor