05.10.2023 - 21:40
Flavia Rotondi · Bloomberg
Florença, bressol del Renaixement i una de les principals atraccions culturals d’Europa, ha dit prou: la ciutat italiana no permetrà que es lloguin més pisos del seu centre històric per a estades turístiques a curt termini. La decisió arriba enmig de les protestes dels veïns, que com més va tenen més dificultats per a accedir a un habitatge a la ciutat.
Segons la nova legislació aprovada aquesta setmana, els propietaris tan sols podran llogar a curt termini cases i apartaments situats fora del centre de la ciutat, tot i que les propietats ja inscrites als registres es podran continuar llogant a turistes per a estades curtes.
La legislació també inclou un incentiu, consistent en una exempció fiscal de tres anys, perquè els propietaris deixin voluntàriament el règim de lloguers turístics a curt termini i passin a oferir lloguers residencials de llarga durada.
Els habitants de ciutats europees com Florença es troben amb una escassetat creixent d’oferta que ha catapultat el preu dels lloguers a màxims històrics. Els incentius del govern a treballadors formats estrangers i la popularització del teletreball durant la pandèmia ha atret estrangers amb un poder adquisitiu alt a ciutats com París, Dublín i Berlín. En unes altres, com Londres i Amsterdam, el retorn dels estudiants cap a les seves ciutats natals arran de l’esclat de la pandèmia ha contribuït a disparar la demanda immobiliària. A Lisboa, després d’anys de protestes dels habitants del centre de la ciutat, el govern municipal ha proposat de posar fi als “visats d’or” que oferien la nacionalitat a ciutadans estrangers a canvi d’inversions immobiliàries.
El centre de Florença, conegut per la galeria dels Uffizi i el Palau Pitti, ha experimentat una transformació radical aquests darrers anys, perquè els propietaris de segones residències han anat oferint com més va més propietats del centre de la ciutat en aplicacions de lloguer turístic, com ara Airbnb i Vrbo.
“Aquesta decisió és una resposta a la petició legítima d’ajuda dels nostres estudiants, parelles joves i famílies necessitades”, va dir el batlle de la ciutat, Dario Nardella, abans de la votació en què es va aprovar la mesura.
Segons els càlculs del govern municipal, hi ha unes 15.000 propietats de la ciutat disponibles per a llogar-se, i els turistes són l’objectiu principal dels propietaris. De fet, prop d’un 75% dels lloguers a curt termini de Florença es concentra en tan sols el 5% de la superfície de la ciutat. D’ençà del 2016, el preu mitjà mensual dels lloguers residencials a Florença ha augmentat d’un 42%.
En un comunicat, Airbnb diu: “Estem decebuts per aquesta decisió, però constatem que la mesura no és definitiva i confiem de treballar amb les autoritats locals de Florença per continuar protegint les famílies de la ciutat, que depenen dels ingressos que obtenen de l’allotjament de turistes.”
El turisme a Florença, ciutat inclosa en la llista de la UNESCO i seu de fa segles del famós David, de Miquel Àngel, s’ha enfilat d’ençà del final de la pandèmia. Es calcula que a la regió de la Toscana, de la qual Florença és la capital, hi aniran gairebé sis milions de turistes l’estiu que ve.
Aquest article ha comptat amb la col·laboració de Giovanni Salzano.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb