Flandes critica durament la decisió de Borrell de retirar l’estatut diplomàtic del seu delegat a Espanya

  • Consideren que és un fet 'inèdit' en la història de la Unió Europea · El president del parlament, Jan Peumans, defensa el dret d'expressar-se lliurement

VilaWeb

Redacció

17.10.2018 - 10:09
Actualització: 17.10.2018 - 12:20

Nou episodi de les tensions entre l’estat espanyol i Bèlgica, que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, qualifica de ‘conflicte diplomàtic’ amb Flandes i Bèlgica. Ahir Borrell va retirar l’estatut diplomàtic del delegat de Flandes a l’estat espanyol en represàlia per les declaracions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en què criticava durament l’empresonament dels dirigents independentistes i en què qüestionava la qualitat de la democràcia espanyola.

‘Espanya no pot permetre’s que, una vegada i una altra, el president d’un parlament digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea’, va dir el ministre espanyol.

I avui, en una entrevista a l’emissora pública flamenca Radio 1 (VRT), Peumans ha criticat la decisió de la diplomàcia espanyola: ‘No havia estat mai vetat oficialment, fins ara. Encara vivim en democràcia i encara puc dir al meu país el que crec que haig de dir.’ Peumans reitera, així, el seu punt de vista i no suavitza el to malgrat les pressions espanyoles. I ho rebla així: ‘Ho repeteixo: per mi, és indigne d’un estat de dret que uns polítics que defensen la seva opinió política estiguin tancats en una presó.’

En la mateixa entrevista, el president de Flandes, Geert Bourgeois, ha dit que la decisió espanyola era un gest ‘molt poc amistós i inèdit en la història de la Unió Europea’. Per aquest motiu, vol convocar l’ambaixadora espanyola, Beatriz Larrotcha, per mirar de fer rectificar Borrell. Amb tot, poc després d’aquestes declaracions, Borrell ha reiterat que l’estat espanyol no acreditaria com a diplomàtic ‘ningú més’ del govern flamenc.

El diputat flamenc Lorin Parys també s’ha pronunciat sobre la decisió del ministre Borrell. ‘Si continuen així, molt aviat tornarem a veure el duc d’Alba’, ha escrit en un piulet. El 1567, l’emperador Felipe II va enviar Fernando Álvarez de Toledo i Pimentel, duc d’Alba, als anomenats Països Baixos espanyols –que incloïen Flandes– a sufocar una rebel·lió contra les forces ocupants.

El diputat també ha denunciat la manca de llibertat d’expressió i separació de poders a l’estat espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor