23.06.2021 - 01:50
|
Actualització: 23.06.2021 - 15:02
La Flama del Canigó ja s’ha regenerat, com cada any, al cim d’aquesta muntanya del Pirineu, després d’haver estat guardada tot l’any al Castellet de Perpinyà. I durant el dia d’avui es repartirà arreu del país per encendre les fogueres de Sant Joan, després d’un any marcat per la pandèmia.
Com que fins fa poc hi havia confinament nocturn a Catalunya Nord, enguany, excepcionalment i per primera vegada a la història, es va decidir de fer l’acció de regeneració de la flama el 22 de juny a les 12.00, no pas a la nit com es feia tradicionalment. Al cim, a més, tan sols hi han pogut pujar un grup reduït de persones, en representació de tots els equips de foc.
“La Flama del Canigó avui, en aquest país, té més sentit que mai”
Avui, la flama seguirà el seu camí de sempre. Centenars de voluntaris i equips de foc la faran arribar arreu dels Països Catalans sota el lema “La Flama és viva. Viu-la!”, un clar missatge de resistència de la cultura popular després de la covid-19.
Tornen les fogueres, tot i que sense tanta força
La pandèmia ha tocat de ple aquesta tradició ancestral. Després d’un any sense fogueres, enguany en tornaran a cremar, si bé sense tanta força. Encara som molt lluny de recuperar la celebració tal com era abans de la pandèmia. Per exemple, a Barcelona tornarà a haver-n’hi fogueres, però en una xifra reduïda dràsticament: només se n’encendran una quinzena. Per una altra banda, a partir d’enguany les fogueres de Sant Joan de Barcelona tindran una nova normativa, tal com havia reclamat la plataforma #CrememBarcelona. Això ha de servir per a recuperar amb més força aquesta tradició.
Enguany, el foc arribarà a tot el país acompanyat d’un manifest escrit per la nord-catalana Daniela Grau, que destaca que amb la Flama es vol “poder reivindicar, per fi amb normalitat, el que som i el que volem”.
El Parlament de Catalunya rebrà la flama
Com cada any el Parlament de Catalunya rebrà, avui a les 10.30, la Flama del Canigó duta pels equips de foc, en un acte de reconeixement institucional. La recepció es remunta a l’any 1980, quan es va restablir la institució. La flama serà rebuda per Laura Borràs, presidenta del parlament; Xavier Antich, membre de la junta directiva d’Òmnium; la delegació d’Alaró de l’Obra Cultural Balear, i Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià.
A la tarda es farà un acte de cultura popular d’accés limitat, a causa de la pandèmia, a la plaça del Rei de Barcelona, amb la participació dels gegants i l’àliga de la ciutat, i també amb la Cobla Sant Jordi. Arreu del país cada municipi organitza la seva rebuda de la flama.