17.06.2020 - 21:50
|
Actualització: 17.06.2020 - 22:42
Durant molts mesos la incertesa sobre si es podria encendre la Flama al Canigó ha preocupat els organitzadors. Però finalment la flama es regenerarà com cada any al cim del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny, després d’haver estat guardada durant tot l’any al Castellet de Perpinyà. Com a mesura de prevenció, enguany només podran pujar al cim tres excursionistes autoritzats. Són tres membres del Casal del Conflent, que hi pujaran la flama que haurà recollit prèviament el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Després es distribuirà a més de tres mil punts d’arreu del país, seguint rutes diverses.
Enguany es demana a les entitats encarregades de les fogueres de tot el país que recullin la flama tan a prop del seu municipi com sigui possible, per evitar les aglomeracions en punts geogràfics concrets. Caldrà tenir un permís per a poder transportar la flama a qualsevol punt i es recomana de transportar-la amb vehicle, tret dels trams finals de cada recorregut, que es podran fer seguint les condicions pactades amb cada ajuntament.
El dia 23 de juny a migdia, com és tradició, el Parlament de Catalunya rebrà la flama en un acte, que enguany es farà a porta tancada. Una altra singularitat és que el missatge que acompanya l’arribada del foc serà un manifest col·lectiu escrit per deu ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la covid-19.
El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat: ‘La història de la Flama és la d’un poble unit en la diversitat per la llibertat.’ I també: ‘En els moments més foscos sap transformar la injustícia en esperança, estenent una xarxa cultural i solidària arreu dels Països Catalans; passant per Brussel·les, Ginebra i arreu del món.’
La tradició de la Flama del Canigó s’adapta enguany a la situació sanitària arran de la crisi del coronavirus. Amb el lema Enguany encenc la flama per tu, esdevindrà ‘un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la crisi’, segons que diu Òmnium Cultural. És per això que s’insta tothom a encendre una espelma als balcons per a retre homenatge a les víctimes i afectats per la pandèmia. La tradició de la Flama del Canigó tampoc no s’oblida enguany dels presos polítics i els exiliats i, de fet, també els és dedicada l’encesa de les espelmes, juntament amb els qui ‘treballen per a mantenir vives les tradicions, fins i tot en els moments més difícils’.