Fissures al mur: escriptors i periodistes en perill per haver defensat la llibertat d’expressió

  • S’ha presentat el programa d’activitats del PEN en motiu del Dia internacional de l’escriptor perseguit

VilaWeb
Montserrat Serra
11.11.2015 - 02:00
Actualització: 11.11.2015 - 09:45

Diumenge se celebra el Dia internacional de l’escriptor perseguit. Com cada any, al voltant d’aquesta data, el PEN català ha organitzat una sèrie d’actes i activitats per denunciar que arreu del món encara es persegueixen, torturen, empresonen i assassinen escriptors i periodistes que lluiten per la llibertat d’expressió.

Com cada any, un artista de renom signa el cartell commemoratiu de la diada per al PEN català. Enguany ha estat Francesc Abad, amb la peça ‘La fissura al Mur’. Ahir, al MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona), es va presentar el programa, el cartell i també es va plantejar una acció ideada per Abad i protagonitzada pel periodista i documentalista iranià Ahmad Jalali Farahani, perseguit pel règim del seu país i avui refugiat a Dinamarca. Ahmad Jalali va escenificar i materialitzar el trencament d’un mur alçat al pati de les escultures del museu.

Veieu la seqüència:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Acció 'La fissura al mur' de Francesc Abad, pel Dia internacional de l'escriptor perseguit 2015.

A la tarda, a l’Arts Santa Mònica, es va projectar el documental de Ahmad Jalali ‘We are journalists’, que reflecteix les dificultats que pateixen els periodistes a l’Iran en el seu intent d’expressar-se lliurement i lluitar per la democràcia.

Ahmad Jalali Farahani va explicar la seva epopeia: nascut el 1975 a l’Iran, des de fa un temps viu a Copenhaguen. La seva història gira al voltant d’aquest film documental ‘We are journalists’, que va començar a rodar l’any 2005, sense permís. L’any 2008 les forces de seguretat li van prohibir de continuar filmant. Tanmateix, l’any 2009, davant la possibilitat de canvis polítics reals, va tornar a enregistrar imatges i testimonis. Els polítics reformistes van guanyar les eleccions, però una tupinada de Mahmoud Ahmadinejad el va mantenir en el poder. El jove periodista i cineasta va continuar gravant i penjant fragments a internet de la cara real del règim. La gent sortia al carrer i no només els periodistes reclamaven llibertat d’expressió. Però el febrer del 2010 Ahmad Jalali va ser traït pel seu millor amic, que el va denunciar. La policia va entrar a casa seva a la matinada i davant de la dona i la filla el van agafar i el van posar a la presó. El van deixar sortir al cap d’un temps a canvi que destruís les imatges gravades. Va cremar un 20% del material per no incriminar a amics i altres testimonis. Va partir molt a la presó i va viure situacions grotesques i molt dures. I avui denuncia que Obama i altres dirigents occidentals s’acostin a l’Iran i estableixin ponts de col·laboració tot i que no estan garantits els drets humans en aquest país.

El programa del PEN català amb motiu del Dia internacional de l’escriptor perseguit va començar el 7 de novembre a Manresa, amb una lectura de poemes del poeta palestí Bàssem an-Nabrís, que va ser un escriptor acollit a Barcelona durant els anys 2012-2014.

Avui, dimecres 11 de novembre, l’Institut Francès de Barcelona projectarà el documental: ‘Sur le chemin de l’école’ i comptarà amb la presència de la guionista francesa Marie Claire Javoy.

Dijous 12 es presentarà a Palma la Setmana del PEN Català a les Illes i es donarà a conèixer el guanyador del VI Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català, a un escriptor que hagi patit o pateixi persecució per les seves paraules. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc divendres 13 a Manacor, on també es projectarà el documental ‘We are journalist’.

Finalment dissabte 14 de novembre, Eivissa acollirà el recital ‘Rompre Barrots’. Amb textos dels escriptors perseguits Ali Bouijal, poeta sahrauí, i Salem Zenia, escriptor amazic. La presidenta del PEN català, Carme Arenas, ha mostrat el seu disgust i profunda decepció perquè les autoritats marroquines no han permès que Ali Bouijal viatgés a les Illes Balears. L’argument que han fet servir, que el poeta no tenia diners per sufragar el viatge, és fals perquè el PEN corria amb les despeses del viatge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor