Els fiscals de la sala penal del Suprem fan costat als del procés en el torcebraç amb el fiscal general de l’estat

  • Acusen el fiscal general de "falta de voluntat" i d'haver "menystingut deliberadament" la petició d'empara institucional dels fiscals del procés

VilaWeb

VilaWeb – Agències

21.11.2023 - 20:17
Actualització: 21.11.2023 - 21:41

Una àmplia majoria dels fiscals de la sala penal del Tribunal Suprem espanyol han dirigit una carta al fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, en la qual l’acusen de “falta de voluntat” i d’haver “ignorat deliberadament” la petició d’empara institucional dels fiscals del judici contra el procés davant les comissions d’investigació acordades per PSOE i Junts per detectar casos de lawfare.

La carta l’han signat divuit fiscals dels vint-i-sis de la sala, la gran majoria, i més si es té en compte que els quatre fiscals del procés s’inclouen entre els que no l’han signat. Consuelo Madrigal, Javier Zaragoza, Fidel Cadena i Jaime Moreno havien reclamat a García Ortiz que, en la seva condició de fiscal general de l’estat i president del Consell Fiscal, que els concedís empara institucional perquè “juntament amb la concessió de l’amnistia, un mecanisme excepcional de gràcia que no està contemplat a la constitució, han pactat la creació de comissions de recerca en seu parlamentària amb la finalitat d’avaluar les actuacions que hagin realitzat o facin els òrgans judicials i del Ministeri Públic”. Els quatre fiscals asseguraven que el contingut d’aquest acord els genera “una especial preocupació”, ja que, segons el seu parer, “conculca el principi de separació de poders i trenca d’arrel la independència judicial”.

Sobre això, tots quatre van incidir que la revisió de les decisions jurisdiccionals per un altre poder de l’estat, en aquest cas el legislatiu, no era “admissible en un estat que es proclama democràtic i de dret”. I van dir que iniciatives com aquesta clarament demostraven l’intent d’establir un control polític sobre el poder judicial.

“Gravíssima situació”

El fiscal general de l’estat els va respondre en una carta que qualsevol posicionament respecte d’una futura amnistia exigia “conèixer la norma definitiva que la reguli una vegada formi part del nostre ordenament”. I que la resposta, “en tot cas tecnicojurídic”, es realitzaria a través de les vies estatutàries i en les causes en què es demanés la intervenció de la fiscalia.

García Ortiz va insistir que havia de mantenir una posició pública imparcial, però va assegurar que vetllaria per “l’autonomia dels que han exercit i exerceixen com a fiscals en defensa de la legalitat, dels valors i principis constitucionals i, en definitiva, de les institucions democràtiques”. Ara, aquests divuit fiscals de la sala penal han retret al fiscal general el contingut de la seva carta. “No ha estat res més que una manera d’ignorar deliberadament la resposta a la gravíssima situació que viu el Ministeri Fiscal i a la demanda d’empara formulada pels fiscals del procé, per a si i per als fiscals de Catalunya, davant els injustificats atacs al fet que estan sent sotmesos”, han assegurat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor