Els fiscals del procés mantenen la intenció de fer una rebel·lió contra l’amnistia

VilaWeb
Europa Press / Redacció
11.06.2024 - 17:50
Actualització: 11.06.2024 - 20:05

Dos dels fiscals del Tribunal Suprem espanyol que van participar en el judici contra el procés, Javier Zaragoza i Jaime Moreno, s’han mantingut ferms avui davant el fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, en la negativa a amnistiar la malversació atribuïda a l’1-O i per la qual es persegueixen Carles Puigdemont i Toni Comín i van ser condemnats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. Insisteixen a dir que aquesta malversació tenia un propòsit d’enriquiment personal i de benefici patrimonial i que, per tant, hauria de quedar exclosa de l’amnistia.

Segons que explica l’agència Europa Press citant fonts pròximes a la fiscalia, els fiscals han confirmat el criteri que mantenen juntament amb els seus companys Consuelo Madrigal i Fidel Cadena. Ho han fet en una trobada amb el fiscal general aquest matí, coincidint amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, amb la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Els fiscals del judici del procés ja havien avançat aquesta posició el 30 de maig en un document que van lliurar a García Ortiz.

En la trobada, el fiscal general els ha demanat que redactin un informe processal que respongui específicament a les qüestions plantejades pel Suprem espanyol, perquè considera que el document que van elaborar fa dues setmanes aborda la llei d’amnistia d’un punt de vista general.

Els quatre fiscals rebels estan disposats a mantenir el seu criteri i a invocar l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per a elevar la qüestió a la Junta de Fiscals si García Ortiz no accepta la seva postura. No obstant això, el fiscal general té el poder de fer valer el seu criteri després d’haver escoltat el conclave.

Aquest debat entre fiscals arriba el mateix dia que el jutge instructor, Pablo Llarena, ha donat cinc dies al ministeri públic, l’acusació popular de Vox i les defenses perquè diguin si veuen pertinent d’aplicar l’amnistia als fets que s’atribueixen als encausats, o no. Així doncs, ha demanat a les parts si la malversació que s’atribueix a Puigdemont i als altres encausats afecta els interessos financers de la UE i, per tant, quedaria exclosa de l’amnistia. També els ha demanat que es pronunciïn sobre la pertinència de mantenir o modificar les mesures cautelars acordades contra els quatre dirigents independentistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor