Els fiscals del judici contra el procés amenacen d’apartar-se’n si els imposen l’amnistia

  • Deixen clar al fiscal general de l'estat que plantaran batalla per no aplicar l'amnistia al delicte de malversació

VilaWeb
EFE / Redacció
12.06.2024 - 12:56
Actualització: 12.06.2024 - 13:33

Els fiscals del Tribunal Suprem espanyol que van acusar en el judici contra el procés insisteixen que no es pot amnistiar el delicte de malversació als membres del govern que va fer el referèndum del Primer d’Octubre, i han desafiat el fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, fins al punt que l’amenacen d’apartar-se del procediment si els imposa que demanin l’amnistia. Ho expressen en un escrit adreçat a García Ortiz, al qual ha tingut accés EFE. García Ortiz els va demanar un informe processal i no genèric, com el que van fer dies enrere, i ja expressaven que eren contraris a la malversació.

En cas que García Ortíz no accepti els seus arguments, el desafien a “ordenar-los-ho per escrit de manera motivada i fundada”, i després convocar una junta de fiscals de sala en virtut de l’article 27 de l’estatut orgànic de la fiscalia.

Ara, com que el fiscal general és qui té l’última paraula, els fiscals del judici contra el procés diuen que si García Ortiz pretén d’amnistiar els acusats de malversació “caldrà dictar un decret motivat que acordi l’advocació de la causa per ser despatxada per ell mateix o qui designi a aquests efectes”, tal com dicta l’article 25 de l’estatut orgànic de la fiscalia. Dit altrament, que ells s’apartarien de la causa i que hauria de ser o bé el fiscal general mateix o bé uns altres fiscals nomenats qui demanessin l’amnistia pel delicte de malversació.

Els fiscals Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno diuen que els membres del govern “van sostreure diners públics en forma de milions d’euros per a executar un projecte inconstitucional de desintegració d’Espanya contra les decisions del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”. A més, remarquen que no s’han arribat a tornar els diners, i s’oposen de ple a amnistiar els delictes de malversació. Diuen: “L’aplicació [de la llei d’amnistia] pel que fa al delicte de malversació de fons públics és improcedent i contrari a les lleis, perquè no s’ajusta als criteris més elementals de lògica jurídica i de legalitat penal exigibles en la interpretació i aplicació de la norma.” Consideren que no es pot amnistiar perquè els membres del govern van actuar amb ànim de lucre i van afectar els interessos financers de la Unió Europea, dos supòsits prevists com a excepcions a l’amnistia fixats a l’article 2 de la llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb