13.01.2023 - 18:41
|
Actualització: 13.01.2023 - 21:24
La fiscalia ha filtrat avui a diversos mitjans espanyols, inclosa l’agència Efe, que sospesa de presentar un recurs contra la interlocutòria d’ahir del magistrat del Tribunal del Suprem espanyol Pablo Llarena, que processa els exiliats per desobediència i malversació arran de la derogació de la sedició.
El ministeri fiscal consideraria que el nou delicte de delictes públics agreujats substitueix el de sedició tant per als exiliats com en la revisió que s’ha de fer de les penes dels dirigents catalans condemnats en el judici contra el procés.
En la interlocutòria, Llarena censurava la reforma del codi penal impulsada pel govern espanyol perquè creu que deixen en “un context proper a la despenalització” els exiliats i descartava d’aplicar-los el delicte de desordres públics, en entendre que aquest només sanciona els inductors d’avalots que directament alterin la pau pública i no és aplicable en cap cas a aquesta situació. Una tesi de la qual la fiscalia es podria desmarcar si en el recurs demana que els fets que en el seu moment van constituir sedició ara siguin considerats un delicte de desordres públics.
En aquest supòsit s’hauria d’afegir aquest delicte en les ordres de detenció i noves euroordres dels exiliats. En canvi, no ha transcendit si la fiscalia comparteix el criteri de Llarena de no aplicar en aquests casos la rebaixa de la malversació que s’ha introduït en els casos en els quals no s’aprecia ànim de lucre.
Llarena troba la manera d’esquivar la reforma penal i mantenir la repressió
En paral·lel, la fiscalia les al·legacions que en els dies vinents ha de presentar davant el Tribunal Suprem espanyol sobre com han d’aplicar-se les reformes penals a la sentència del procés, un informe en el qual també podria posar sobre la taula el delicte de desordres públics per als condemnats. També les acusacions exercides per l’Advocacia de l’Estat i Vox i les defenses preparen els informes sobre la revisió de la sentència, pels quals el Suprem ha fixat un termini de vuit dies.
Mentre que la defensa dels condemnats d’ERC – Carme Forcadell i Dolors Bassa,Oriol Junqueras i Raül Romeva–, tenen previst de presentar la setmana vinent els seus escrits davant el Suprem, tot demanant l’absolució, fonts jurídiques consultades per Efe revelen que els de Junts – Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Sànchez – no presentaran cap mena d’al·legació. El tribunal està obligat a revisar-los igualment la condemna una vegada derogada la sedició.
Els encausats de Junts consideren a més que una revisió de la condemna per part del Suprem, podria suposar una reparació del dany que dissuadeixi al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) de condemnar Espanya per les vulneracions de drets que s’han comès en la causa del procés.