07.11.2023 - 19:49
|
Actualització: 07.11.2023 - 19:56
La fiscalia anticorrupció espanyola ha recorregut contra l’encausament del president del Barça, Joan Laporta, en el cas Negreira. Els fiscals Luis García Cantón i Ricardo Sanz-Garea han conclòs que els possibles delictes dels quals s’acusa Laporta haurien prescrit el juliol del 2020.
Per aquest motiu, demanen a l’Audiència de Barcelona que revoqui la interlocutòria en què el jutge instructor Joaquín Aguirre ordena d’investigar Laporta, perquè considera que els pagaments efectuats entre el 2008 i el 2010 a l’ex-vicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira encara no han prescrit.
El jutge va argumentar que el termini de prescripció per suborn continuat és de deu anys, que s’han de comptar enrere d’ençà de l’últim pagament a Negreira, el juliol del 2018. A més, va assenyalar que el delicte és atribuïble als diferents presidents que es van succeir al Barça, perquè la part pagadora era sempre el club.
En canvi, els fiscals discrepen del còmput del jutge, perquè creuen que s’ha de comptar des de l’última infracció penal fins a l’actualitat. Segons que diu el recurs, Laporta va acabar la seva presidència el 30 de juny del 2010, per la qual cosa la responsabilitat pels seus possibles delictes va prescriure deu anys després, el 2020.
A més, assenyalen que no hi ha indicis d’un pacte entre presidents, argument en què es va basar el jutge per responsabilitzar tots els presidents del Barça dels pagaments que sumaven 7,3 milions d’euros que el club va fer a Negreira entre els anys 2001 i 2018. Per als fiscals, a Laporta només se li poden exigir responsabilitats pels fets o omissions sobre els quals pogués tenir domini. “En cap moment s’ha considerat que els diferents intervinents actuessin en una mena de repartiment de papers amb aportacions casuals recíproques que poguessin donar lloc al qual s’ha anomenat imputació conjunta”, recalca el recurs.