La fiscalia demana quatre anys de presó per a Neus Truyol, cap de Més per Palma

  • L'equip de govern municipal expressa el seu suport a la regidora, investigada per un suposat delicte mediambiental

VilaWeb

Europa Press

27.06.2022 - 19:21
Actualització: 27.06.2022 - 19:22

La fiscalia demana una condemna de quatre anys de presó per a Neus Truyol, cap de Més per Palma i regidora de Model de ciutat, habitatge digne i sostenibilitat, per un suposat delicte mediambiental, segons que informa Europa Press. L’investiguen per la seva etapa com a presidenta d’EMAYA, companyia municipal de l’aigua, per una suposada omissió de les funcions que va provocar el vessament d’aigües fecals a la badia de Palma. També està encausada l’ex-gerent d’EMAYA, Inma Mayol, a qui li demanen tres anys de presó, i un tècnic de l’empresa, per qui la fiscalia vol una condemna de dos anys.

El febrer de 2020 Truyol ja va declarar que era fals que no hagués actuat per a resoldre el problema dels vessaments i va defensar que es van gestionar adequadament els fons del cànon de sanejament. A més, va dir que l’àrea de Medi ambient de l’ajuntament va aprovar un pla de sanejament que deia que calia una nova depuradora pel Coll d’en Rabassa, que havia d’impulsar el govern espanyol.

Avui, un cop coneguda la petició de quatre anys de presó, Truyol ha criticat en un comunicat que s’encausi a “qui més ha fet per reverir” els vessaments d’EMAYA a la badia de Palma, i ho contraposa amb els governs de les últimes dècades, de qui diu que no van fer les inversions adequades per a arreglar estructures de sanejament deficitàries.

També reivindica que durant el mandat anterior, època per la qual la investiguen, van començar a tancar platges quan es produïen vessaments per a protegir la salut pública, i diu que està sorpresa de l’acusació tot i les proves i documents que ha aportat. Segons ella, els documents demostren “de manera contundent” que va treballar per a solucionar els vessaments.

Truyol diu que la investigació va començar “per motius que no tenen res a veure amb el medi ambient“, i que la denúncia la va fer una persona “vinculada a la dreta que discrepava del decret de posidònia”, aprovat pel govern de les Illes el 201.

El govern municipal, presidit pel batlle José Hila, ha expressat el suport a Truyol i a la resta d’encausats, i ha fet costat a la tesi de la regidora que va fer més actuacions que mai per a frenar els vessaments. Per això, diuen que afronten el procés judicial “amb tranquil·litat i confiança”.

Actuacions per a aturar els vessaments

Al comunicat, el govern de Palma detalla que amb Truyol com a presidenta d’EMAYA durant el mandat anterior es va netejar el col·lector d’aigües pluvials de la platja de Palma després de vint anys. Segons que diuen, l’ajuntament va recuperar el cànon de sanejament i van posar en marxa projectes com el tanc de laminació i el col·lector interceptor, dues accions que -diuen– han reduït en un 90% els tancaments de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí.

També reivindiquen que durant el mandat actual s’han executat les obres del tanc i el col·lector, s’ha tancat el finançament per a la construcció de la nova depuradora amb la signatura del conveni, i s’ha acceptat la construcció d’una canonada d’aigües fecals per a protegir la posidònia.

L’ajuntament diu que EMAYA no té competències per a construir la canonada d’aigües fecals i la nova depuradora, i ha defensat les gestions per a revertir els vessaments, que diuen que són causats perquè la depuradora data dels anys setanta i hi ha una mateixa xarxa de clavegueram per a aigües fecals i aigua de pluja.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor