La fiscalia s’oposa al confinament nocturn i al límit de deu persones en les reunions socials

  • L'última paraula sobre les restriccions l'ha de tenir el TSJC

VilaWeb

Redacció

23.12.2021 - 10:09
Actualització: 23.12.2021 - 11:53

La fiscalia s’oposa a les darreres mesures contra la covid aprovades per la Generalitat, que impliquen el confinament nocturn de la 1.00 a les 06.00 als municipis de més de deu mil habitants amb una incidència acumulada a set dies superior als dos-cents cinquanta casos per cada cent mil habitants i la limitació de les reunions privades a deu persones.

La fiscalia diu que hi ha una “manca de motivació reforçada” i afegeix que les raons o els arguments donats per la Generalitat per limitar drets fonamentals no són suficients. Considera també que no justifiquen els fins pretesos de disminució de contagis. Afirma que són unes mesures “severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades” i que no han estat degudament motivades, ni les troba idònies ni necessàries segons allò que explica l’informe tècnic aportat pel Departament de Salut.

En les conclusions, la fiscalia apunta que els drets fonamentals afectats per les restriccions proposades pel govern són importants: la llibertat de circulació, els drets de la intimitat familiar i de reunió, el dret d’igualtat, el dret d’intimitat i el de protecció de dades. Per això, demana que es justifiqui el principi de proporcionalitat i que la mesura sigui adequada i menys restrictiva per a evitar el dany i el contagi.

Es fixa en els arguments sanitaris aportats pel govern –d’augment de la incidència, col·lapse del sistema sanitari i que els vaccinats poden continuar contagiant – i qüestiona que siguin degudament motivats. Sobre això, recorda que quan el TSJC va aprovar les mesures del 25 de novembre proppassat (l’aplicació del certificat covid en bars, restaurants i gimnasos) ja va alertar que la incorporació “accentuada i sense fre de més activitats” requeria una motivació i una justificació reforçades.

Segons la fiscalia, no n’hi ha prou de justificar una dada d’incidència ni consideracions de prudència o protecció, sinó que ha de ser “indispensable” per la situació epidemiològica. I afirma que “no s’ha demostrat” que la implantació de les mesures compleixin aquestes condicions.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tindrà l’última paraula sobre aquestes restriccions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor