La fiscalia demana a Marchena que cometi el mateix abús de Llarena amb els presos polítics

  • Envia un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem perquè comuniqui al congrés i al senat espanyols la suspensió immediata dels presos electes

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

22.05.2019 - 10:39
Actualització: 22.05.2019 - 11:33

La fiscalia ha demanat a la sala penal del Tribunal Suprem espanyol que comuniqui a la mesa del congrés i a la del senat ‘l’aplicació immediata’ de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per a suspendre els presos polítics que ahir van assumir el càrrec de diputats i de senador. La fiscalia ha fet públic l’escrit l’endemà que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva prenguessin possessió com a parlamentaris. El ministeri públic considera que la sala del Suprem que presideix Manuel Marchena ha de prendre la iniciativa i instar les cambres a aplicar aquest precepte legal. Aquest és el procediment que es va seguir el juliol passat quan el jutge instructor, Pablo Llarena, va demanar al Parlament de Catalunya que suspengués els diputats en presó preventiva i processats per rebel·lió i que havien estat elegits diputats en les eleccions del 21 de desembre de 2017.

Aquesta interpretació de la llei, aplicada als presos polítics, fou denunciada repetidament no solament pels advocats dels presos sinó també per diversos juristes. En parlava l’advocat i ara diputat al congrés Jaume Alonso-Cuevillas, que recordava la jurisprudència del Tribunal Constitucional espanyol en relació amb la suspensió de diputats processats per rebel·lió: ‘S’ha d’entendre relacionada amb actes terroristes, segons que diu la sentència 199/87 del TC.’ Efectivament, aquesta sentència diu: ‘Per definició, la rebel·lió és realitzada per un grup que té el propòsit d’ús il·legítim d’armes de guerra o explosius, amb una finalitat de produir la destrucció o eversió de l’ordre constitucional.’ Segons aquesta sentència del TC, la suspensió d’acord amb el 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal s’ha d’aplicar en el cas de processats per rebel·lió, entenent la rebel·lió de la manera que no l’ha entès la fiscalia en cap moment d’ençà de la tardor del 2017, és a dir, un alçament violent amb l’ús d’armes o d’explosius.

Fins ara, els magistrats del tribunal que jutgen els presos polítics han estat partidaris que siguin les meses del congrés i del senat que suspenguessin els diputats empresonats, aplicant el reglament de les cambres i sense necessitat que el Suprem els hagués d’instar a fer res.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor