La fiscalia fa costat a Llarena en la pretensió de portar al TJUE la negativa de Bèlgica a lliurar Puigdemont

  • L'instructor de la causa contra el procés preveu de demanar al tribunal europeu que es pronunciï sobre les euroordres

VilaWeb

ACN

03.03.2021 - 20:57
Actualització: 03.03.2021 - 20:58

La fiscalia del Tribunal Suprem espanyol ha emès avui un informe favorable a la pretensió del jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè es pronunciï sobre la negativa de la justícia belga a extradir a l’estat espanyol el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. La fiscalia proposa a Llarena que pregunti al TJUE si Bèlgica pot denegar l’euroordre en els termes en què ho va fer respecte de la petició per extradir Lluís Puig fa unes setmanes.

El 25 de febrer passat Llarena va demanar a les parts que li fessin arribar els arguments a favor o en contra d’enviar una qüestió prejudicial al TJUE perquè acoti l’abast de l’euroordre que va dictar per a l’extradició de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig.

I si som davant la rendició de Pablo Llarena? | Anàlisi de Josep Casulleras

L’objectiu del jutge és limitar la capacitat de Bèlgica de denegar l’extradició, denunciat que les raons que addueix la justícia belga per no fer efectiu el lliurament de Lluis Puig no s’ajusten a la interpretació de les normes europees que fan els tribunals espanyols.

Al seu informe, la fiscalia considera que la decisió de la justícia belga de no entregar a Lluis Puig “és completament arbitrària i suposa una violació del dret regulador de l’euroordre com a mecanisme de cooperació entre els Estats membres”.

“Suposa un trencament dels principis de reconeixement mutu, de confiança mútua i de cooperació lleial que regeixen l’espai judicial europeu”, diu.

Per aquest motiu proposa a Llarena que pregunti al TJUE si la justícia d’un país pot denegar una euroordre “per motius diferents” als que consten a la normativa europea per refusar aquesta petició.També si es pot denegar sobre la base d’una manca de competència del TS per conèixer el delicte en que es basa la petició d’extradició.

Per últim, la fiscalia també proposa a Llarena que pregunti al TJUE si Bèlgica pot negar-se a dur a terme l’extradició en base a les conclusions d’un grup de treball de les Nacions Unides, en referència a l’informe del grup de treball de Drets Humans que va considerar arbitràries les detencions contra els presos polítics. Segons la Fiscalia, les conclusions del grup de treball de les Nacions Unides “són simples especulacions sense cap fonament objectiu”.

Per tot plegat, tanca el document de catorze pàgines, la fiscalia “entén procedent i necessari promoure la qüestió prejudicial europea” en els termes d’aquestes preguntes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor