La fiscalia vol que s’investiguin nou votants de l’1-O perquè hi veu ‘voluntat rebel’

  • Són nou votants de l'institut Pau Claris de Barcelona que van querellar-se contra agents de la policia espanyola perquè havien rebut ferides a conseqüència de la brutalitat policíaca

VilaWeb

Redacció

01.04.2019 - 16:09
Actualització: 01.04.2019 - 23:35

La fiscalia espanyola ha demanat que s’investiguin nou votants de l’1-O de l’institut Pau Claris de Barcelona per resistència i desobediència greu a l’autoritat. Són nou persones que van presentar denúncies per la violència rebuda de la policia espanyola el dia del referèndum. Segons El Mundo i Eldiario.es, els fiscals hi veuen una ‘voluntat rebel’ per a obstaculitzar l’acció dels cossos policíacs espanyols d’impedir l’1-O. L’Advocacia de l’Estat espanyol també ha demanat que els ferits siguin encausats per haver format ‘una massa tumultuària’.

El president de la Generalitat, Quim Torra, en nom del govern català, ha assegurat que es personaran per a defensar les desenes de votants de l’1-O que la fiscalia vol investigar.

La petició, dirigida a l’Audiència de Barcelona, assumeix parcialment les tesis del Sindicat Professional de Policia espanyol, que demana que s’encausin dinou votants de l’institut Pau Claris que van querellar-se contra la policia espanyola per lesions. En primera instància, el jutge instructor va refusar-ho, perquè va considerar que eren víctimes i que tenien una actitud passiva. Actualment, hi ha cinc agents investigats per la violència desfermada contra els votants de l’institut Pau Claris.

En l’escrit, la fiscalia espanyola demana d’investigar una votant perquè estava ‘asseguda al pati de l’escola i amb la seva actuació va intentar impedir la intervenció policíaca’. D’un altre votant, diu que ‘va negar-se a abandonar l’escala’ i que va ‘donar alguna bufetada lleu a un agent’. D’una tercera votant, diu que ‘va impedir el pas dels agents a la planta superior agafada a uns altres ciutadans’. Respecte dels sis restants, argumenta que ‘van negar-se a abandonar l’escala’.

Al text, els fiscals Diego Villafañe i Inmaculada de Mur expliquen que els ciutadans havien d’haver desallotjat l’accés a l’institut i permès el pas de la policia espanyola perquè complien una ordre judicial, la d’impedir el referèndum. Els nou votants, diu, van mostrar ‘una oposició obstinada, persistent i reiterada al compliment de l’ordre emanada de l’autoritat, expressiva d’una voluntat rebel de desatendre les seves decisions’. Acaba dient que van fer una ‘resistència activa’ contra l’actuació policíaca enmig d’un ‘clima d’hostilitat envers els agents’.

Els delictes de resistència i desobediència greu als agents de l’autoritat són penats amb un període entre tres mesos i un any de presó i una multa de sis a divuit mesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem