05.06.2020 - 17:14
|
Actualització: 05.06.2020 - 19:02
Les residències geriàtriques han estat especialment vulnerables a la pandèmia del coronavirus 2019. A tot el país s’han registrat milers de contagis i morts per la covid-19. Per determinar si hi ha hagut negligències en la gestió de la crisi, la fiscalia té obertes trenta-quatre investigacions penals. Així mateix, hi ha gairebé un centenar de diligències per la via civil. Al Principat, el territori més afectat, també hi ha tres procediments judicials oberts.
El Principat, el més afectat
Les residències del Principat són les més afectades per la covid-19. La fiscalia té ara mateix trenta-dues investigacions penals obertes per la gestió de la crisi en aquests centres. Segons les darreres dades de la Generalitat, el virus ha infectat 14.025 residents (20,71%) i 4.059 (32,9%) han mort a causa de la malaltia o eren casos sospitosos.
La fiscalia de Barcelona és la que té més investigacions penals obertes, setze, entre les quals hi ha una denúncia d’un particular contra la Generalitat, una altra interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i una tercera presentada per l’Agrupació d’Afectats per la Covid-19 d’Espanya.
A més, hi ha diligències en fases inicials per una comunicació sobre morts en quatre residències per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat, i una altra arran d’una comunicació de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).
La fiscalia de l’àrea de Granollers té obertes cinc investigacions penals, de les quals una és arran de la denúncia d’un particular contra el personal sanitari d’un centre. A l’àrea de Sabadell també hi ha cinc investigacions; a la de Terrassa, una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, una; i a la fiscalia de Tarragona, una altra.
Així mateix, hi ha tres procediments judicials obert. Dos són als jutjats de Sabadell, un dels quals és per desatenció i falta de tractament, i un a Cerdanyola del Vallès per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.
Pel que fa a l’àmbit civil, la fiscalia manté obertes setanta-set diligències de seguiment.
S’arxiven gairebé totes les diligències penals al País Valencià
Al País Valencià, on la covid-19 ha infectat 16.576 persones i n’ha mort 1.444, el Consell fa temps que no dóna dades globals sobre afectats i morts en residència. En la darrera actualització, només va comunicar que hi havia setanta-quatre centres amb contagiats, dels quals vint-i-vuit són sota vigilància activa del control sanitari.
Pel que fa a les investigacions penals, la majoria han estat arxivades. Ara mateix només n’hi ha una d’oberta a Gandia. La fiscalia de València ha tancat cinc diligències penals per manca de proves o inconcreció dels fets, i la de Castelló n’ha tancat una més.
Per la via civil hi ha dinou diligències pre-processals, la majoria de les quals en mans de la fiscalia de València (dotze). La de Castelló en tracta quatre, la d’Alacant una i la de l’àrea d’Elx-Oriola, una altra.
La fiscalia d’Alcoi ha arxivat dues diligències a la capital de l’Alcoià, perquè considera que a la residència on s’ha detectat un dels brots més importants no hi ha hagut desatenció, desemparament ni irregularitats en la cura dels residents.
Les Illes, les menys afectades
A les residències de les Illes s’han infectat 259 persones de la covid-19 (11,7%), de les quals 89 han mort (39,4%). A l’arxipèlag, segons que informa la fiscalia, hi ha dues diligències civils obertes i una investigació penal arran d’una denúncia d’un partit polític.