06.11.2019 - 12:20
|
Actualització: 06.11.2019 - 16:56
La fiscalia espanyola ha obert diligències d’investigació contra la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, per un pressumpte delicte d’incitació a la violència en unes declaracions sobre les protestes que hi va haver arran de la sentència contra el procés. Concretament, en una entrevista a TV3, va dir que els aldarulls feien ‘visible el conflicte‘ a l’exterior.
La fiscalia (Pedro Sánchez) investigarà @epaluzie per presumpte suport a la violència per dir: "Hi ha una cosa que també… i és una mica… bueno… és com és el món, són aquests incidents els que fan visible el conflicte (…) La visibilitat té aspectes positius i negatius". pic.twitter.com/fusVb4CC4U
— Miquel Strubell fill (@miquelstrubell) November 6, 2019
Paluzie també va responsabilitzar l’estat espanyol de la violència als carrers després de la sentència del Suprem. En aquest sentit, va recordar que l’estat havia condemnat a gairebé cent anys de presó l’independentisme, un moviment pacífic i democràtic.
La setmana passada, Societat Civil Catalana va presentar una denúncia contra Paluzie per uns suposats delictes d’incitació a la violència i als desordres públics, a més d’un delicte d’odi. Segons l’escrit, l’ANC promou i defensa les mobilitzacions dels CDR. ‘Amb una mínima activitat investigadora quedaria provada la connexió entre les proclames de la senyora Paluzie i els actes vandàlics i violents dels anomenats Comitès de Defensa de la República’, afegeix.
L’ANC diu en un comunicat que ‘no té cap notificació’ de la denúncia de SCC ni que s’hagin obert diligències des de la fiscalia. ‘Fer qualsevol valoració seria prematur’, diu l’entitat. Amb tot, l’ANC ha aprofitat per refermar-se ‘en la no-violència i en la lluita per la independència de Catalunya per mitjans democràtics’, així com en la defensa ‘del dret a la llibertat d’expressió i al lliure anàlisi de la realitat’.
En aquest sentit, l’ANC diu que ‘el simple fet que la denúncia fos presentada en conferència de premsa és en sí mateix un exemple d’utilització de la justícia per intentar criminalitzar el dret a la llibertat d’expressió i el dret a la dissidència política, en aquest cas l’independentisme’.